Inside Melk

DMK Group profiteert van reorganisatie

21 Juni 2018 - Kimberly Bakker

DMK Group, de grootste zuivelcoöperatie van Duitsland, onderging een forse reorganisatie. Het zuivelconcern meldt dat het daar nu de eerste positieve effecten van merkt. "In de extreem volatiele markt is geen verandering een utopie", aldus topman Ingo Müller.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder werd al bekend dat de omzet van het bedrijf groeide van €5,1 miljard (2016) naar €5,8 miljard (2017), een toename van 13,7%. Ingo Müller, CEO van het DMK Group: "We hebben het bedrijf volledig geherstructureerd en merken daar nu de eerste positieve effecten van."

Volgens CEO Ingo Müller heeft het bedrijf zich nu gepositioneerd als een moderne voedingsmiddelenfabrikant, mede doordat de coöperatie in 2017 een nieuw productoffensief lanceerde. Met dit nieuwe offensief verschenen Skyr en ijs van Milram voor het eerst in de grote winkelketens.

Meer GMO-vrije melk
Daarnaast focust het zuivelconcern zich meer en meer op GMO-vrije melk (melk zonder genetische modificatie). Het maakt dat DMK in de afgelopen 18 maanden is uitgegroeid tot de grootste leverancier van GMO-vrije melk in Europa; de coöperatie produceerde in die periode 2,3 miljard kilo.

We kunnen dan ons toegevoegde waarde vergroten

De coöperatie liet ook weten dat het nu een flexibeler grondstoffenbeheer heeft en dat het in de toekomst rauwe melk uit 3 bronnen kan krijgen. Daarbij is het wel belangrijk dat er altijd voorrang gegeven wordt aan melk van de leden van de coöperatie, waarmee dit optie nummer 1 is.

De tweede bron is dat het concern melk kan verwerken die door partners wordt geleverd, en als derde bron kan het bedrijf mogelijk ook nog melk op de markt kopen. "Door deze 3 bronnen kunnen wij flexibel reageren op de verschillende markt- en bedrijfssituaties. Zo kunnen we de bezettingsgraad van onze fabrieken aanpassen en onze toegevoegde waarde vergroten," aldus Müller.

Reorganisatie voltooien
De zuivelcoöperatie meldt dat zij het reorganisatieprogramma eind juni afronden. In het nieuwe plan wordt gewerkt met 6 autonome business units en een nieuw leiderschapsteam, waarbij 1.500 werknemers een nieuwe rol hebben gekregen. "Deze transformatie heeft veel van ons gevraagd, maar de resultaten beginnen te komen. We zullen echter altijd blijven bewegen, want we zijn actief in een extreem volatiele markt. Het maakt ook dat een stabiele staat, zonder veranderingen, een utopie is", aldus de topman van DMK.

DMK meldt dat de markt in de eerste helft van 2018 stabiel is gebleven, waarbij de vraag zowel in Duitsland als internationaal groeide. Müller voorziet in de komende maanden een stabiel-tot-positieve trend van de melkprijzen. "Echter, ik ben wel voorzichtig met verdere prognoses, gezien de hoge volatiliteit van de zuivelmarkt. Wij concentreren ons vooral op de verdere ontwikkeling van onze coöperatie."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden