Inside Melk

Hoge roomprijs houdt geen stand

21 Juni 2018 - Wouter Baan

De melkprijzen op de spotmarkt blijven deze week stabiel. Toch zorgen de dalende roomprijzen en interventieverkopen voor betrokken gezichten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van rauwe melk (op spotniveau) bewegen deze week (week 25) op een stabiel niveau, waarbij sprake is van een dunne markt. Veel zuivelfabrieken hoeven noch te kopen dan wel te verkopen. Het betekent dat er sprake is van een balans, waarbij de melkaanvoer wat terugloopt. De DCA-notering levert een fractie (-€0,25) in tot €37 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). Ook in Duitsland muteert de markt nagenoeg stabiel.

Roomprijs onderuit 
Op de markt voor room is meer beweging. De prijzen hebben deze week behoorlijk ingeleverd, nadat de markt afgelopen week al neerwaarts tendeerde. De kopende partijen nemen hierop een afwachtende houding aan en daarbij schijnen er meer botervoorraden te zijn, dan aanvankelijk gedacht werd. Dit is ook terug te zien aan de dalende boterprijzen. Tot voorkort werd de roommarkt nog gesteund door vraag vanuit het verssegment.

Door de gematigdere temperaturen is die steun wat weggevallen, al wijzen de vooruitzichten voor komende week wel op fraai zomermeer. De afwachtende markt is af te lezen aan de DCA-roomprijs; deze laat een daling zien van €550 tot €6.400 per ton (af fabriek).

Interventieverkopen
De vraag naar magere melkconcentraat is juist wel levendig, met stijgende prijzen als gevolg. Veel poederproducenten kopen concentraat aan om de bezettingsgraad op peil te houden, zo laten handelaren weten. De stijgende concentraatprijs is echter niet zozeer een gevolg van een goede valorisatie. De DCA-notering voor magere melkconcentraat stijgt met €110 tot €1400 per ton (af fabriek). Daarmee is de notering in zo’n 2 maanden tijd bijna verdubbeld.

De verhouding met de prijs van magere melkpoeder begint nu wel wat scheef te groeien. Daarmee is de rek naar boven er waarschijnlijk uit. Eens te meer omdat de Europese Commissie 21 juni naar verluidt 23.000 ton interventievoorraad op de markt heeft gebracht voor prijzen vanaf €1.200 per ton, zo laten bronnen weten. Dit zet de markt waarschijnlijk wat onder druk.

DCA spotprijs melk Prijsrange (week 25) Aantal opgaven Gemiddelde
€37,00 (-€0,25) €36,00 - €38,00 4 €37,00
Toelichting DCA-Markten: 
Er is sprake van een dunne markt met stabiele prijzen. Zowel in Nederland als in Duitsland is dat het geval. 
DCA Room Prijsrange (week 25) Aantal opgaven  Gemiddelde
€6.400 per ton (-€550) €6.300 - €6.500 5 €6.400
Toelichting DCA-Markten: 
Het sentiment op de vetmarkt is duidelijk omgeslagen, met dalende prijzen als gevolg. De markt is zoekende en er is deze week nog geen zicht op stabilisatie.  
DCA magere melkconcentraat Prijsrange (week 25) Aantal opgaven Gemiddelde
€1.400 per ton (+€110)  €1.300 - €1.450 4 €1.400
Toelichting DCA-Markten: 
Er is sprake van een stijgende trend, waarbij sprake is van een levendige vraag. Tegelijkertijd is er onzekerheid, vanwege de interventieverkopen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden