Inside Voer

Voermarkt afhankelijk van droge periode

26 Juni 2018 - Kimberly Bakker

De handel op de voermarkt is afhankelijk van een eventuele droge periode. Het is momenteel nog steeds erg rustig, maar wanneer de droogte aanhoudt kan dit sentiment zomaar ineens omslaan. Ook wordt er al mondjesmaat handel gedaan in nieuwe oogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het merendeel van de veehouders toont nog steeds een afwachtende houding op de voermarkt. Volgens diverse handelaren kunnen hier meerdere redenen voor zijn. Zo kan het zijn dat melkveehouders minder vee houden, waardoor ze ook minder voer nodig hebben.

Echter, een ander roept juist dat melkveehouders wachten totdat de prijzen weer dalen. Hoe dan ook; het is voor de fouragehandelaren koffiedikkijken wanneer de handel weer op gang komt. Daarbij is wel iedereen ervan overtuigd dat een lange droge periode dit proces kan versnellen.

Mondjesmaat handel in nieuwe oogst
Het bovenstaande maakt dat de voerprijzen over de gehele linie stabiel blijven. Het betekent dus dat stro (zowel gerste- als tarwestro) nog steeds verhandeld wordt voor €160 per ton franco boerderij. Daarentegen wordt er al wel mondjesmaat gehandeld in nieuwe oogst, waarbij een prijsranche van €110 tot €130 per ton franco boerderij wordt genoemd.

Ook in weidehooi wordt af en toe gehandeld in nieuwe oogst. Wel wordt hier een duidelijk onderscheid gemaakt tussen weidehooi uit de natuur en uit de tweede snede, waarbij die tweede variant populairder is onder melkveehouders. Voor de nieuwe oogst wordt een prijs van €150 per ton franco boerderij genoemd.

Echter, er wordt nog maar heel weinig gehandeld in product van de nieuwe oogst, waardoor het merendeel handelt op de prijs voor de oude oogst. Die prijs komt uit op €180 per ton franco boerderij.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs voor weidehooi liet een daling zien, maar is nu alweer 3 weken op rij stabiel.

Stabiele markt
Zoals al eerder vermeld, maken de prijzen nog geen aanstalten om te bewegen. Dat betekent dat de prijs van snijmaïs blijft staan op €53 per ton franco boerderij. Een aantal handelaren laat echter wel weten dat er iets meer vraag is naar maïs, deels door de droogte.

De prijs van Engels Raaigras blijft staan op €130 per ton franco boerderij en de prijs van kuilgras noteert €50 per ton franco boerderij. De prijs van bierbostel liet de afgelopen weken een daling zien, maar stabiliseert nu op €1,80 per procent droge stof.

De prijs van voeraardappelen is ook al een aantal weken stabiel, en noteert €22,50 per ton franco boerderij. Roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd waren uitverkocht en dat maakt dat de prijs blijft staan op respectievelijk €170, €150 en €150 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden