Inside Melk

Waarom prijs fosfaatrechten snel stijgt

27 Juni 2018 - Wouter Baan

De prijs van fosfaatrechten is de afgelopen dagen hard opgelopen. Bijna niemand had deze prijsstijging zien aankomen. Het kan dan ook gezien worden als een signaal dat er veel vraag is. Ook de melkveehouders, die de rechten op zak dachten te hebben, moeten toch bijkopen. Wat speelt er?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van fosfaatrechten trok eind vorige week hard aan, nadat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) enige duidelijkheid verschafte over de uitwerking van haar beleid. In antwoorden op Kamervragen maakte ze bekend dat de afgeroomde rechten zeer waarschijnlijk pas in 2019 op de markt komen, zodoende valt het aanbod krapper uit.

Daarbij verhoogde zuivelcoöpertie FrieslandCampina de garantieprijs voor juli, terwijl de vooruitzichten op de zuivelmarkt niet slecht zijn. Dit trekt sommige melkveehouders toch over de streep om extra rechten aan te kopen, dan wel serieus te overwegen. Naast de handel die plaatsvindt, wordt er op veel plaatsen druk geïnformeerd. 

Toch meer rechten nodig
Uit de markt wordt vernomen dat veel melkveehouders dezer dagen druk zijn met het uitrekenen van de stikstof- en fosfaatproductie (mineralenbalans). Regelmatig wordt er onverwacht meer fosfaat geproduceerd dan werd ingeschat. Dit omdat de minder productieve melkkoeien veelal zijn opgeruimd, waardoor de gemiddelde melkproductie hoger uitpakt. Het gevolg is dat de fosfaatexcretie stijgt en melkveehouders soms toch rechten moeten kopen om te kunnen doormelken.

Al met al is er veel vraag naar fosfaatrechten, met snel stijgende prijzen tot gevolg. Een week geleden werden fosfaatrechten nog verhandeld voor €210 per recht. Deze week reiken de prijzen tot €235 per recht, waar tevens de nodige volumes voor zijn verhandeld. Vanaf deze niveaus worden kopers echter wel bedachtzamer. Dit maakt dat de rek naar boven er op korte termijn uit lijkt te zijn.

Notering flink hoger
Hoe de markt zich de komende weken gaat bewegen, is voor velen een raadsel. Vrijwel niemand durft zijn vingers te branden aan een prognose. Deze week stijgt de DCA-notering fosfaatrechten met €22 tot €232,50 per recht. Een dergelijk grote prijsstijging in 1 week tijd kwam niet eerder voor, sinds de handel aan het begin van 2018 officieel van start ging.

Klik hier voor een historisch prijsverloop.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 26)  Aantal opgaven Gemiddelde
€232,50 (+€22) €230 - €235 6 €232,50
Toelichting DCA-Markets: 
De prijs van fosfaatrechten is de afgelopen dagen explosief gestegen. Dit is het gevolg van veel vraag en weinig aanbod. De aantrekkende melkprijzen haalt sommige kopers over de streep om toch rechten aan te kopen. Ook de antwoorden van minister Schouten op Kamervragen maakten extra vraag los. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden