Inside Melk

Prijs fosfaatrechten stabiliseert op 230 euro

4 Juli 2018 - Wouter Baan

Na een paar onstuimige weken, worden de fosfaatrechten deze week voor een min of meer gelijkblijvende prijs verhandeld. Wat speelt er verder in de markt? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gedurende de maand juni steeg de prijs van fosfaatrechten van €199,50 tot €232,50 per recht. De hele maand was de markt wat onrustig en telkens was deze onderweg naar hogere niveaus. Sinds het moment dat de kalender omgeslagen is naar juli maken de prijzen een pas op de plaats.

Hoewel de melkveehouders deze week nog steeds actief informeren, zijn zij tevens terughoudend met het betalen van hogere prijzen. Er worden zakengedaan van €230 tot €233 per recht, wat een smalle bandbreedte is. Op basis van de opgaven daalt de DCA-notering fosfaatrechten met €1 tot €231,50 per recht.

Knelgevallenregeling
De verkopende partijen zijn niet bang voor een ommekeer en komen zodoende mondjesmaat met aanbod op de proppen. Zonder ontwikkelingen, die de markt kunnen beïnvloeden, is de verwachting dat de kopers en verkopers elkaar op korte termijn op gelijkblijvende prijzen blijven vinden.

Op de achtergrond spelen nog een aantal ontwikkelingen rond het fosfaatbeleid. Hoewel landbouwminister Carola Schouten heeft aangegeven geen ruimte te zien voor een verruiming van de knelgevallenregeling, valt een verrassende wending in dit dossier op voorhand niet uit te sluiten. Vanavond, woensdag 4 juli, is er een nog fosfaatdebat waarin Schouten mogelijk duidelijkheid in de zaak verschaft.

Klik hier voor een historisch prijsverloop.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 27)  Aantal opgaven Gemiddelde
€231,50 (-€1) €230 - €233 5 €231,50
Toelichting DCA-Markets: 
Na een paar weken van snelle prijsstijgingen, maakt de notering deze week een lichte correctie. De stemming in de markt is wat getemperd, al ligt een ommekeer niet voor de hand. Mogelijk wordt de markt op korte termijn beïnvloed door uitspraken van landbouwminister Carola Schouten. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden