Inside Voer

Voerprijzen vinden weg naar boven

10 Juli 2018 - Kimberly Bakker

De aanhoudende droogte laat zich zien op de voermarkt, waardoor er elke week meer vraag is naar voer. Daarbij blijkt vooral snijmaïs in trek. Al met al hebben de voerprijzen de weg naar boven gevonden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week bleek al dat er meer vraag is naar snijmaïs en die vraag is deze week nog harder toegenomen. Door de aanhoudende droogte kopen veehouders grote voorraden in. "Ik had laatst bestellingen van 300 tot 400 ton", laat een handelaar weten. De veehouders hopen hiermee voldoende voorraad te hebben om de droge periode te doorstaan.

Daarnaast laten sommige handelaren weten dat de veehouders verwachten dat de maïsopbrengsten dit jaar weleens kunnen tegenvallen, vanwege de droogte. De prijs van snijmaïs stijgt daarom met €5 naar €60 per ton franco boerderij.

Nieuwe stro: prijs eerder stijgende, dan dalende
Vanaf deze week wordt er eigenlijk alleen maar gehandeld in nieuwe stro. Echter, naar dit product is wel iets minder vraag dan naar de andere producten. Dat heeft er vooral mee te maken dat veehouders momenteel op zoek zijn naar producten met een hogere voederwaarde.

Het heeft overigens geen negatief effect op de prijzen, want de eerste prijzen voor nieuwe stro komen uit op €115 per ton franco boerderij, waarmee de start van het seizoen hogere prijzen kent dan vorig jaar in deze periode. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de prijzen in het noorden van het land hoger liggen (€120 per ton) dan in het zuiden (€105 per ton), wat veelal te maken heeft met de transportafstand.

De meeste nieuwe stro wordt uit Frankrijk gehaald, maar door de grote vraag wordt er ook al een deel uit Spanje gehaald. Handelaren melden echter wel dat het niet altijd even gemakkelijk is om de stro naar Nederland te halen. "De boeren daar zijn namelijk ook afwachtend. De ene boer wil wachten tot zijn eigen schuur vol staat en de andere wil het maar al te graag verkopen", zo laat een fouragehandelaar weten. Wel wordt aangegeven dat de prijzen hier eerder stijgende dan dalende zijn.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van snijmaïs heeft een fikse stijging weggezet. Zet die ook door?

Weinig vraag naar weidehooi
Er is momenteel maar weinig vraag naar weidehooi, wat ervoor zorgt dat de handel lastig te omschrijven is. Volgens diverse handelaren komt die vraag voornamelijk uit de paardenhouderij. Daarnaast doen er verhalen de ronde dat de kwaliteit van de nieuwe oogst zeer goed is. Het maakt dat de eerste prijzen rond de €160 per ton franco boerderij liggen.

Er is op het moment ook nog weinig vraag naar Engels Raaigras. De nieuwe oogst is op gang gekomen, waardoor het lastig is om een goede prijsindicatie te geven. De meest genoemde prijs is €120 per ton franco boerderij. Echter, er is een verschil tussen de verschillende regio's in Nederland. Zo zou er in Zeeuws-Vlaanderen wel veel vraag zijn naar Engels Raaigras (voornamelijk naar hoge kwaliteit).

Daarnaast is er ook niet veel meer vraag naar kuilgras, waardoor de prijs blijft staan op €45 per ton franco boerderij. Daarbij moet wel gemeld worden dat de kwaliteit zeer bepalend is, wat betekent dat er voor uitstekende kwaliteit soms meer wordt neergelegd.

Producten weer beschikbaar
Sinds deze week zijn Rietzwenk, Roodzwenk en Veldbeemd ook weer te verkrijgen. Diverse handelaren melden dat deze producten het seizoen met een hoge prijs beginnen. Zo wordt voor de eerste Roodzwenk zo'n €140 per ton franco boerderij betaald, komt de prijs van Rietzwenk op €135 per ton franco boerderij en wordt voor Veldbeemd €155 per ton franco boerderij neergelegd.

Ook de prijs van bierbostel is stijgende. De prijs van dit product had afgelopen week al een stijging weggezet, maar doet daar nu nog een stapje bovenop. De prijs komt voor deze week uit op €2,10 per procent droge stof. Daarbij melden handelaren dat dit voornamelijk te maken heeft met het droge weer. Door de droogte produceren de koeien minder melk, waardoor veehouders ervoor kiezen om bij te voeren.

Voeraardappelen zijn in trek
Er blijkt overigens ook veel interesse te zijn voor voeraardappelen, want sommige handelaren melden dat ze geen product meer beschikbaar hebben. Degenen die nog wel voeraardappelen hebben, melden dat de prijs stijgende is. De prijs komt voor deze week uit op €27 per ton franco boerderij.De prijs van voeraardappelen zit bijna weer op het niveau van april 2018.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden