Inside Melk

Fosfaatrechten moeten opnieuw inleveren

18 Juli 2018 - Herma van den Pol

De vrijstelling voor jongvee bestemd voor de vleesveehouderij viel in Brussel in goede aarde. Het is nieuws dat voor reuring in de fosfaatrechtenhandel had kunnen zorgen, maar het blijkt nog te vers om de prijs te beïnvloeden. De dalende trend houdt aan en daarmee komt de prijs onder de €225 per recht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nieuwe beleidsregel en vrijstelling betekenen dat er rechten gaan verdwijnen. Het betekent waarschijnlijk ook dat er fosfaatrechten verhandeld zijn die komen te vervallen. De vraag is nu: hoe gaat de sector hiermee om, en welke gevolgen gaat het voor beide partijen hebben?

Dunne markt
Aangezien het nieuws vers van de pers is, beïnvloedt dit de notering voor week 29 nog niet. Die daalt, net zoals in de week daarvoor, met €4 en komt daardoor uit op €223,50 per recht. De smalle bandbreedte in de prijzen is opvallend, omdat de markt als dun omschreven wordt. Doorgaans levert dat juiste en grote spreiding op. 

De handelaren vinden het lastig om aan te geven waardoor de rust veroorzaakt wordt. Heeft het te maken met de vakantie, heeft de droogte de veehouder doen besluiten om vee af te voeren of rekent hij/zij er toch niet op om rechten te kopen? Het is in ieder geval duidelijk dat het druk is bij de slachthuizen. Dit terwijl het aantal slachtingen de laatste weken beperkt bleef (voor de tijd van het jaar).

Waar ligt de bodem?
Echter, in het algemeen lijkt het aanbod ruimer en leunen de kopers achterover om te kijken waar de prijs een bodem gaat vormen. Door het verdwijnen van rechten uit de markt zal die bodem misschien minder laag liggen, dan anders het geval was geweest.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 29)  Aantal opgaven Gemiddelde
€223,50 (-€4) €222,50 - €224,50 6 €223,50
Toelichting DCA-Markets: 
De nieuwe beleidsregel en vrijstelling van jongvee van vleesvee zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Het nieuws is echter nog te vers om in de notering mee te nemen. De markt: rustig. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden