Inside Melk

Melkproductie steeds verder onder druk

19 Juli 2018 - Herma van den Pol

De prijzen voor de verschillende zuivelcommodities gaan over het derde kwartaal een kleine daling laten zien, zo verwacht de Nieuw-Zeelandse NZX. De krimp van de wereldwijde melkplas gaat helpen ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van de verschillende zuivelcommodities, die verhandeld worden op de Global Dairy Trade (GDT), hebben over het tweede kwartaal een vrij stabiel beeld laten zien. Dit schetst Susan Kilsby, analist bij de NZX. Als zij vooruitkijkt naar het derde kwartaal, dan houdt ze rekening met een lichte daling.

Weinig verkoopdruk
Nieuw-Zeeland en Australië bevinden zich momenteel op het laagste punt in het seizoen. Het houdt in dat de voorraden laag zijn en er geen druk is om te verkopen. Wanneer het seizoen 'echt' van start gaat, wordt dit anders. Tegelijkertijd begint de melkproductie op het noordelijk halfrond in omvang af te nemen.

Lage melkprijzen remmen de aanvoer

Op diverse plaatsen in de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) wordt de melkproductie extra geremd door de zomerse omstandigheden. Het decimeert de plussen, die 1 jaar eerder neergezet werden.

Naast de hitte en droogte, wordt de aanvoer ook geremd door lagere melkprijzen en een gebrek aan melkkoeien. Hoewel de melkprijzen op het hoogtepunt in de melkaanvoer doorgaans laag zijn, bevinden ze zich nu onder het niveau van vorig jaar.

Gevaar op lagere prijzen neemt af
"De vertraging in de groei van de melkplas zou de prijzen van de verschillende zuivelcommodities moeten ondersteunen, maar dat moet zich nog bewijzen. Over de laatste maand hebben de rijzen een daling laten zien, waarmee een deel van de eerdere winst weer verdwenen is. Nu de groei van de melkplas afneemt, neemt het risico op lagere prijzen ook af."

In Nieuw-Zeeland is er discussie over de prijs voor seizoen 2018/2019. Verwerkers hebben afgetrapt met een prognose van $7 per kilo milk solid (omgerekend €29,72, bij 4% vet en 3,3% eiwit). Dit is een relatief hoge prijs, waarmee het risico op prijsverlagingen groot is. Het resulteert er, volgens de NZX, in dat melkveehouders zich indekken op prijzen net onder dit niveau. De AgriGQ melkprijsprognose staat op $6,68 per kilo milk solid (omgerekend €28,37, bij 4% vet en 3,3% eiwit).

1 NZ-dollar = €0,5818De notering voor volle melkpoeder noteert rond het gemiddelde.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden