Inside Melk

Flinke domper voor biologische melkprijs

30 Juli 2018 - Herma van den Pol

De biologische garantieprijs van FrieslandCampina laat in augustus een sterke afwaardering zien. Als gevolg van de correctie komt de prijs uit op de laagste stand voor de maand augustus in 5 jaar tijd. Daarnaast maakt zicht op een ruim aanbod de vooruitzichten er niet beter op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er gaat over augustus €2 van de prijs voor biologische melk af. Van de afwaardering geeft FrieslandCampina aan dat €1,61 het gevolg is van te hoog ingeschatte prijzen over de voorgaande maanden. Het gaat dan om de prijzen van referentiebedrijven, die de basis vormen voor de garantieprijs. 

Toch hogere melkprijs
Het levert de melkveehouders een garantieprijs op van €44,75 per 100 kilo. Als er rekening wordt gehouden met de inhoudingen en toeslagen, dan vertaalt zich dit in een melkprijs van €44,90 per 100 kilo (bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk, 4,41% vet en 3,47% eiwit).

De stijgende lijn in de prijs is een direct gevolg van de seizoensregeling. Zo kent de maand juli een aftrek van €4 per 100 kilo, maar wordt er over augustus juist €1 bij de prijs opgeteld. Dit corrigeert de daling die vet, eiwit en lactose laten zien. Vet zakt weg naar €365,25 per 100 kilo, eiwit komt uit op €730,49 per 100 kilo en lactose noteert een prijs van €73,05 per 100 kilo.

Groot aanbod
FrieslandCampina doet geen uitspraken over de stand van zaken in de biologische melk, maar andere verwerkers doen dat wel. Die schetsen dat het aanbod te groot is, in verhouding tot de vraag. Aangezien de voervoorraden op biologische bedrijven kleiner zijn, is het aankopen van voer lastig. Dat maakt dat de kans op minder liters melk snel toeneemt; zeker onder deze droge omstandigheden. Het is echter nog onvoldoende om de stemming te verbeteren.De prijs bevindt zich nu op het laagste punt, vergeleken met de voorgaande 5 jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden