Inside Voer

Prijs weidehooi doet flinke stap omhoog

21 Augustus 2018 - Kimberly Bakker - 2 reacties

Hoewel de paniek op de voermarkt sinds vorige week verdwenen is, is er deze week wel weer iets meer handel. Het lijkt er dan ook nog niet op dat de voerprijzen hun plafonds al hebben bereikt. Vooral de prijs van weidehooi doet deze week een flinke stap omhoog.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daar waar de prijs van weidehooi vorige week stabiel bleef op €190 per ton franco boerderij, laat de prijs deze week een fikse stijging zien. De prijs stijgt met €30 naar €220 per ton franco boerderij, waarmee de prijs momenteel ver boven het niveau van de afgelopen jaren noteert. De verwachting is dat het prijsplafond nog niet bereikt is, omdat verkopers het product vasthouden. Dit omdat zij verwachten dat het product nog meer kan opleveren.

De handelaren melden dat er nog 2 oorzaken zijn voor de stijgende prijs. Allereerst zouden Nederlandse veehouders zich toch wat zorgen beginnen te maken over de wintervoorraden, waardoor ze besluiten alsnog voer in te kopen (de prijs komt dan op de tweede plaats). De tweede reden is dat er steeds meer vraag is vanuit het buitenland. Vooral Scandinavische landen, die zelf met een ruwvoertekort kampen, hebben interesse in weidehooi uit Nederland. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs vertoont dit seizoen een andere beweging dan in de voorgaande seizoenen.

Wachten op de nieuwe oogst
Diverse handelaren melden dat veehouders volop informeren naar snijmaïs van de nieuwe oogst. Het maakt dat product van de oude oogst niet echt meer in trek is. Er wordt hier en daar nog wel handel gedaan, maar de prijs heeft zijn hoogtepunt al gehad. Het maakt dat de prijs voor snijmaïs oude oogst blijft staan op €72,50 per ton franco boerderij. 

Zoals hierboven gemeld, informeren Nederlandse veehouders volop naar de prijs van nieuwe oogst. Echter, voor handelaren is het lastig om nu al prijzen te geven. "Het is afwachten wat de kwaliteit gaat doen", laten diverse handelaren weten. "De goede kwaliteit zal duur worden, maar wat de prijs van de slechte kwaliteit gaat doen is echt koffiedikkijken."

De eerste voorzichtige prijsindicatie komt op €1,80 tot €1,90 per procent droge stof (franco boerderij) uit. Echter, deze handelaar geeft ook aan dat de markt op het moment bizarre prijzen ten gehore brengt. "Ik heb prijzen gehoord van €1.600 tot €3.000 per hectare. Dat is bizar." Een andere handelaar laat weten dat hoge prijzen helemaal geen zekerheid zijn. "Als er veel aanbod vanuit de akkerbouwsector komt, dan kan de markt zomaar in 1 keer in elkaar klappen."

Bierbostel steeds duurder
Een ander product dat erg in trek is, is bierbostel. Het product steeg de afgelopen weken al fors in prijs, maar heeft het prijsplafond nog niet bereikt. De handelaren laten weten dat diverse brouwerijen de afgelopen 2 weken hebben stilgelegen, waardoor de levertijden alleen maar zijn opgelopen (minimaal 5 weken). Dit heeft ervoor gezorgd dat de balans tussen vraag en aanbod ontwricht is.

De prijs bleef vorige week nog stabiel op €2,40 per procent droge stof, maar weet deze week te stijgen naar €2,70 per procent droge stof. "De prijs zal de komende tijd zomaar kunnen blijven stijgen. Het aanbod is gewoonweg niet voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen", aldus een handelaar.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van bierbostel laat een flinke stijging zien in het afgelopen half jaar.

Stroprijs blijft maar stijgen
De verschillende fouragehandelaren geven aan dat er nog steeds veel vraag is naar stro. Daarom kiezen sommigen ervoor om tijdelijk niets te verkopen en zodoende eerst alles uit te leveren. Het maakt dat een prijsstijging onontkoombaar is, en die stijging zorgt ervoor dat de prijs uitkomt op €130 per ton franco boerderij (zowel voor gerste- als voor tarwestro).

Er wordt momenteel ook veel stro uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd, wat vooral aantrekkelijk is door de lage stand van het Britse pond (ten opzichte van de euro). Daarnaast is het bijna onmogelijk om stro uit Frankrijk te halen. De Franse veehouders houden hun product vast en/of hamsteren zelf naar stro. Dit omdat ze bang zijn dat ze straks zelf met tekorten komen te zitten.

Ook de prijs van Engels raaigras laat een stijging zien. Ook hier kiezen de verkopers ervoor om het product vast te houden. Het maakt dat de prijs met €15 stijgt naar €155 per ton franco boerderij. Daarbij laten handelaren wel weten dat deze hoge prijs voor weinig handel zorgt, waardoor er een kans is dat de prijs op termijn weer zal dalen.

Kuilgras is het enige product dat een daling van de prijs laat zien, maar daarbij moet opgemerkt worden dat de prijs van dit product al weken schommelt. Vorige week toonde de markt een uitschieter naar €60 per ton franco boerderij, maar deze week staat de prijs weer op het vertrouwde niveau van €50 per ton franco boerderij. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van kuilgras bevindt zich weer op het vertrouwde niveau van €50 per ton.

Mondjesmaat beschikbaar
Er wordt nog mondjesmaat handel gedaan in roodzwenk en rietzwenk, waardoor deze prijs toch een mutatie hebben kunnen maken. De prijs van roodzwenk stijgt namelijk van €140 naar €150 per ton franco boerderij. De stijging voor rietzwenk is iets forser. Dit product stijgt van €135 naar €150 per ton franco boerderij. Gezien er maar weinig product beschikbaar is, is niet de verwachting dat de prijs verder gaat stijgen.

Handelaren laten daarnaast weten dat veldbeemd en voeraardappelen zo goed als uitverkocht zijn. De prijzen voor deze producten blijven staan op respectievelijk €155 en €40 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden