Inside Melk

Melkaanvoer VS lijkt af te vlakken

21 Augustus 2018 - Wouter Baan

Hoewel de melkaanvoer in de Verenigde Staten (VS) over juli hoger uitpakt dan vorig jaar, is de groei gering te noemen. Voor het eerst dit jaar bleef de stijging beperkt tot minder dan 0,5%. Hoe reageert de melkprijs op de handelsoorlog?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelverwerkers collecteerden over juli 7,85 miljoen ton, wat een plus is van 0,4% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Daarmee laat de melkaanvoer duidelijk een afvlakking zien. In het eerste kwartaal van 2018 bedroeg het verschil met 2017 nog een plus van 1,5%, terwijl er in het tweede kwartaal van dit jaar 0,9% meer melk werd geproduceerd.

Productie per koe stijgt 
De Amerikaanse melkveestapel toont een daling. Vergeleken met 1 maand eerder is het aantal melkkoeien met 8.000 stuks gekrompen. Wel noteerde de veestapel zo’n 1.000 koeien meer dan in dezelfde maand in 2017. Ten opzichte van de totale melkveestapel (9,4 miljoen koeien) zijn deze mutaties echter verwaarloosbaar.  

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De melkaanvoer over juli lag 0,4% boven het niveau van vorig jaar. 

De gemiddelde maandelijkse melkproductie per koe laat nog altijd een opwaartse lijn zien. Deze bedroeg over juli 898 kilo, wat het hoogste volume is sinds 2003. Vanaf dat moment is het Amerikaanse landbouwministerie (het USDA) de cijfers gaan registreren.

Melkprijs onder druk
De melkprijs in de VS staat onder druk; vooral als gevolg van onzekerheden die de handelsoorlog met zich meebrengt. De 'benchmark melkprijs' (Class III) van het USDA noteerde in juli $14,10 per CWT (=50,8 kilo). Dat is $1,11 lager dan 1 maand eerder en $1,35 lager dan dezelfde maand 1 jaar eerder.

De daling houdt verband met de notering van Cheddar 40 kaas. Dit fabricaat reageert sterk op de importheffingen die China, Mexico en Canada hanteren op Amerikaanse zuivel. Sinds eind mei leverde de prijs ruim $200 in tot $3.457 per ton. Daarmee ligt de prijs zo’n $400 onder het langjarig gemiddelde.De handelsoorlog heeft een negatief effect op de prijsontwikkeling van Cheddar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden