Inside Voer

Paniek is voorbij, rust heerst op voermarkt

28 Augustus 2018 - Kimberly Bakker

De paniekstemming van afgelopen week is voorbij en de voermarkt wordt deze week overheerst door rust. "Het is alsof er nooit paniek in de markt is geweest", zo laten diverse handelaren weten. Het maakt dat de prijzen een stabiele trend vertonen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gras is op veel plekken weer groen, voornamelijk door de regen die afgelopen weken is gevallen. Het zorgt voor rust op de voermarkt. Toch zijn er handelaren die aangeven dat er meer voer moet komen. "Als we volgend jaar te maken krijgen met een laat voorjaar, dan hebben we wel een probleem." 

Druk met oogst van snijmaïs
De oogst van snijmaïs is in volle gang, waardoor er weinig vraag is naar product van de oude oogst. Die prijs blijft deze week staan op €72,50 per ton franco boerderij. Diverse handelaren geven aan dat deze prijs waarschijnlijk niet veel beweging meer gaat tonen. "Melkveehouders wachten op de nieuwe oogst. Voor de meesten is de oude oogst niet meer interessant."

Van de nieuwe oogst is her en der al wat aanbod beschikbaar, maar veel vraag lijkt er nog niet te zijn. Dat is volgens de fouragehandelaren enerzijds vreemd, maar aan de andere kant ook goed te begrijpen. "De verkoper vraagt soms prijzen van €1.600 tot €2.500 per hectare, terwijl de koper niet weet wat de kwaliteit is. De verhalen over de grote kwaliteitsverschillen maken het lastig om iemand op zijn blauwe ogen te geloven. Daarom wil een veehouder soms zelf door het veld lopen om de kwaliteit in te schatten", zo laat een handelaar weten.

Er worden inmiddels meer prijzen genoemd voor snijmaïs van de nieuwe oogst. Er wordt gesproken over €1,90 tot €2 per procent droge stof of €60 tot €65 per ton franco boerderij. Echter, het grote kwaliteitsverschil in Nederland maakt het lastig om te beoordelen om welke kwaliteit het dan gaat. "De kwaliteit in het noorden van het land lijkt goed, maar in de Achterhoek heb ik ook veel mindere percelen gezien."

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van snijmaïs (oude oogst) stabiliseert op een hoog niveau.

Verkopers stro blijven afwachten
De stromarkt stro kan opnieuw als 'afwachtend' worden beschreven. Dit omdat nog steeds niets alle verkopers willen verkopen. Sommigen zien wel wat de prijs straks doet, en desnoods gebruiken ze het product zelf. Het maakt dat de prijs van stro op €130 per ton franco boerderij blijft staan. Deze prijs geldt zowel voor gerste- als voor tarwestro.

Ook de prijs van bierbostel blijft voor deze week stabiel, wat een prijs van €2,70 per procent droge stof oplevert. Iets hogere prijzen komen wel voor, maar niet op grote schaal. De hoge prijs wordt voornamelijk veroorzaakt door het beperkte aanbod. Daarnaast melden handelaren dat zij verwachten dat de prijs de komende periode wel weer kan stijgen, omdat de brouwerijen niet zo actief meer zijn.

Prijs weidehooi verhoogt niet opnieuw
De prijs van weidehooi liet vorige week een behoorlijke prijsstijging zien, maar deze week is die stijging getemperd. De prijs laat zelfs een daling zien. Het maakt dat de prijs uitkomt op €210 per ton franco boerderij, wat echter nog steeds een zeer hoog niveau is.

De markt voor kuilgras is stabiel, en dat is eigenlijk al weken het geval. De prijs blijft staan op €50 per ton franco boerderij. Daarbij worden uitschieters gemeld van €60 per ton franco boerderij, maar dat is dan voor zeer goede kwaliteit. Handelaren melden dat er vooral vanuit het zuiden van Nederland en België vraag is naar dit product.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van weidehooi laat een kleine daling zien, maar bevindt zich alsnog zeer hoog.

Ook de handel in Engels raaigras is deze week erg rustig, waardoor de prijs stabiel blijft op €155 per ton franco boerderij. De markt voor Engels raaigras noteert dit jaar een hoge prijs, die mogelijk wordt gemaakt doordat de kwaliteit dit jaar als goed tot zeer goed wordt bestempeld.

Daarnaast zijn er deze week ook prijzen genoemd voor de aardappelpersvezels en die liggen hoog. De prijs komt op €44 per ton franco boerderij. "Dit komt omdat er vooral wordt gewerkt met doorvoercontracten en er weinig product beschikbaar is", aldus een handelaar.

Uitverkochte producten
Ook zijn er producten die bijna niet meer te krijgen zijn, zoals voeraardappelen. De prijs van dit product blijft daardoor staan op €40 per ton franco boerderij. Daarbij zijn ook roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd vrijwel niet meer te krijgen. De prijzen voor die producten noteren respectievelijk €150, €150 en €155 per ton franco boerderij.

Meer prijzen en grafieken zien? Bekijk de Database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden