Inside Melk

Aanbod benutbare rechten blijft schaars

29 Augustus 2018 - Herma van den Pol

Het aanbod van benutbare fosfaatrechten blijft, in verhouding tot de vraag, krap. Enerzijds wachten verkopers af vanwege oplopende prijzen, maar anderzijds is ook het aanbod benutbare rechten vrij schaars. Daarnaast wordt er op termijn nog geen duidelijkheid verwacht over het wel/niet afromen van leaserechten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van fosfaatrechten trekt deze week verder aan. De gemiddelde prijs komt zelfs uit op €250 per recht. Daarbij hoort een bandbreedte van €237 tot €265 per recht. Het betekent dat de spreiding sterk toegenomen is, ten opzichte van vorige week. Het is een signaal dat de markt dun is. Niemand durft uitspraken te doen over het verdere prijsverloop.

190

euro

per benut recht

Een probleem dat vaker opduikt, is het feit dat stoppende melkveehouders hun rechten al deels benut hebben. Er blijft dan slechts een klein beetje over. Doordat deze stoppende melkveehouders hun vee slechter kwijt konden, duurde het langer voordat ze zijn gestopt met het benutten van de rechten.

Toch wordt er tegen het einde van het jaar nog rekening gehouden met een grote groep stoppers. De vraag is alleen of de rechten dit jaar nog benut kunnen worden of dat deze pas in 2019 benutbaar zijn. Ook voor de benutte rechten ligt de prijs relatief hoog, want die beweegt tussen de €180 en €190 per recht.

Motie leaserechten
Ook wordt er in het veld gesproken over het wel/niet afromen van leaserechten in 2019. Die uitspraken zouden allereerst bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wegkomen, maar daar zeggen ze dat dit beleidsmatig is. Dat betekent dat het in eerste aanleg door het ministerie gecommuniceerd moet worden. 

Navraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leert ons dat er voorlopig geen uitspraak komt over het wel/niet afromen van leaserechten. "Dit gebeurt zeker nog niet in september", aldus Danielle Cardozo, woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten. Mocht de afroming komen te vervallen, dan rekent de handel op extra aanbod van leaserechten.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 35)  Aantal opgaven Gemiddelde
€250 (+€6,50) €245 - €250 8 €250
Toelichting DCA-Markets: 
De handel in fosfaatrechten blijft een vraagmarkt. Door het krappe aanbod gaan de prijzen alle kanten op: van €237 per recht aan de onderkant tot €265 aan de bovenkant. Voor de benutte rechten ligt de prijs op €180 tot €190 per recht.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden