Inside Melk

Fosfaatrechten: correctie na rappe prijsstijging

5 September 2018 - Wouter Baan

De prijs van fosfaatrechten is afgelopen week flink opgelopen. Op die prijsstijging volgt nu een correctie. Wel blijft het koffiedikkijken waar de markt naartoe beweegt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar fosfaatrechten blijft onverkort van kracht en dat zorgt voor grillige prijsontwikkelingen. Afgelopen week trok de markt flink aan, met prijzen tot €275 per recht aan het begin van deze week. Ondertussen tendeert de markt weer neerwaarts.

Grillige markt
De bewegingen worden sterk gevoed door balans tussen vraag en aanbod, wat van dag tot dag sterk kan fluctueren. Zo is er door de stijging meer aanbod losgekomen, wat er vervolgens voor zorgt dat de prijsstijging niet kan doorzetten. Tegelijkertijd laten de handelaren weten dat relatief veel melkveehouders op zoek zijn naar grote partijen benutbare rechten. Om tot handel te komen, moeten de koper en verkoper elkaar vinden. Veel partijen zijn afwachtend en 'bang' om te duur, dan wel te goedkoop, rechten te (ver)kopen.

Ondanks dat de trend licht dalend is, stijgt de DCA-notering fosfaatrechten met €18,50 tot €268,50 per recht. Op de achtergrond is ook de vraag naar zogeheten '0%-rechten' levendig, met prijzen tot €195 per recht. Hoe de markt verder zal gaan tenderen, is volgens handelaren moeilijk te zeggen. Gezien de vraag is de trend waarschijnlijk toch eerder opwaarts dan neerwaarts.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 36)  Aantal opgaven Gemiddelde
€268,50 (+€18,50) €265 - €271 6 €268,50
Toelichting DCA-Markets: 
De prijs van fosfaatrechten is in de tweede helft van vorige week flink gestegen, tot uiteindelijk €275 per recht. Op deze snelle stijging volgt nu een correctie. Marktdeelnemers spreken van een grillige, ietwat nerveuze, markt. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden