Inside Melk

Reactie op afromen leaserechten komt snel

12 September 2018 - Wouter Baan

Na wat grillige weken is de fosfaatrechtenhandel tot rust gekomen en de kopende partijen gedragen zich afwachtend. Is dit omdat de prijs neerwaarts tendeert, of wacht men op het ultimatum van LTO Nederland? Het ministerielaat weten dat er over 1 week (misschien zelfs sneller) meer duidelijkheid komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fosfaatrechten werden begin vorige week verhandeld voor prijzen tot €275 per recht. Daarna zwakte de vraag af en die situatie is deze week nog steeds gaande. Aangezien de prijzen voorzichtig neerwaarts tenderen, zijn kopers afwachtend. In de markt wordt van een 'adempauze' gesproken.

Op basis van de opgaven stijgt de DCA-notering fosfaatrechten met €2 tot €272,50 per recht. Van een stijgende trend is echter geen sprake. De prijzen schommelen van dag tot dag binnen een bandbreedte van €268 per recht tot maximaal €275 per recht. 

Binnenkort duidelijkheid
Op de lange termijn is niet de verwachting dat de prijs veel gaat inleveren. Daarvoor is de onderliggende vraag te sterk, merken handelaren op. Mogelijk heeft de pauze te maken met het 'ultimatum' dat LTO Nederland heeft gesteld, wat betreft het wel of niet verplicht afromen (10%) bij het verleasen van fosfaatrechten. De partij heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nadrukkelijk gevraagd om uiterlijk woensdag 12 september op dit punt duidelijkheid te bieden.

De woordvoerder van Schouten laat weten dat er 12 september geen duidelijkheid gaat komen, maar hoopt dat er over 1 week meer bekend kan worden gemaakt (wellicht zelfs eerder). "Eerst moet de Tweede Kamer geïnformeerd worden." Het betekent dat de roep vanuit LTO Nederland ervoor heeft gezorgd dat het antwoord sneller komt.

Door de onzekerheid over dit onderwerp is het moeilijk om een prijsprognose te schetsen. Met de kennis van nu voorzien handelaren op korte termijn een stabiele markt.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 36)  Aantal opgaven Gemiddelde
€270,50 (+€2,00) €268,50 - €272,50 6 €270,50
Toelichting DCA-Markets: 
Op basis van de opgaven stijgt de DCA-notering fosfaatrechten deze week licht. Van een stijgende trend is geen sprake. Handelaren spreken over een rustige markt, waar mondjesmaat wat rechten worden verhandeld. Het is goed mogelijk dat kopers het 'ultimatum' (afroming leaserechten) van LTO Nederland afwacht. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden