Shutterstock

Inside Melk

Amerikaanse melkers moeten geld bijleggen

25 Oktober 2018 - Wouter Baan

De melkprijs in de Verenigde Staten (VS) is al langere tijd niet kostendekkend. Hoeveel dollar per melkkoe moeten ze bijleggen en hoe reageert de melkaanvoer hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen maand collecteerden Amerikaanse zuivelverwerkers 7,44 miljoen ton melk, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Vergeleken met dezelfde maand in 2017 is dat een toename van 1,5%.

In diezelfde periode daalde het aantal melkkoeien met 13.000 stuks. Op basis van het totaal aantal melkkoeien (9,4 miljoen in 2017) is dat echter een uit te vlakken verschil (-0,13%). Het neemt niet weg dat de gemiddelde melkproductie per koe nooit eerder zo hoog was.

 

Een hogere melproductie per koe drijft de melkaanvoer op. 

Stijgende melkproductie per koe
Over september komt de gemiddelde melkproductie per koe uit op 852 kilo melk, een toename van 22 kilo vergeleken met een jaar eerder. Met een hogere melkgift per koe proberen Amerikaanse melkveehouders de lage melkprijs te compenseren.

Afgelopen augustus bedroeg de gemiddelde (klasse III) melkprijs $15,90 per CWT (=45,4 kilo). Dit is ruim 11% minder dan een jaar eerder. Omgerekend naar euro’s komt de Amerikaanse melkprijs uit op €30,35 per 100 kilo.

Niet kostendekkend
Slechts een beperkt deel van de melkveehouders in de VS produceert momenteel kostendekkend. Uit onderzoek van een Amerikaans accountantsbureau in de Midwest blijkt dat melkveehouders in de eerste 6 maanden van dit jaar gemiddeld $0,70 per CWT melk moesten toeleggen.

Per melkkoe komt dat uit op een verlies van bijna $0,50 per dag. In de eerste helft van 2017 realiseerden de melkveehouders dagelijks nog een winst van $1,17 per koe. Voor de beeldvorming: de helft van de melkproductie in de VS wordt geproduceerd door bedrijven met meer dan 1.000 koeien.

Niet het aanbod, maar de handelsoorlog is de belangrijkste reden dat de melkprijs onder druk staat. Belangrijke importeurs van Amerikaanse zuivelproducten, zoals Mexico en China, hanteren forse importtarieven. Naar verluidt kost dit de Amerikaanse zuivelsector $1,5 miljard in 2018. Ondertussen hebben de VS, Mexico en Canada een nieuw handelsverdrag gesloten. De hoop is dat dit de exportpositie versterkt, waarmee de druk op de melkprijs minder wordt.

2019: hogere melkprijs
Het USDA gaat er vanuit dat de Amerikaanse melkprijs in 2019 gaat stijgen. Deze optimistische verwachting is gebaseerd op een aantrekkende boter- en kaasprijzen als gevolg van stijgende exportvolumes. De gemiddelde melkprijs voor volgend jaar wordt geraamd van $16,85 tot $17,75 per CWT.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden