pixinoo / Shutterstock.com

Inside Melk

Arla houdt melkprijs gelijk in november

25 Oktober 2018 - Wouter Baan

De melkprijs van Arla voor november blijft gelijk. Wel spreekt het Scandinavische zuivelconcern over toenemende prijsdruk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor Nederlandse melkveehouders komt de vetprijs voor november uit op €4,26 per kilo. De prijs van eiwit blijft staan op €4,70 per kilo. Bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk komt de kale melkprijs uit op €33,65 per 100 kilo. Bij Arla kunnen bonussen verdiend worden voor onder meer weidegang (€1) en kwaliteit (€1,30) per 100 kilo melk.

De melkprijs voor november in het VK blijft staan op 32,47 pence (4,2% vet en 3,4% eiwit, bij een jaarleverantie vanaf 1 miljoen kilo melk). Circa 2.500 van de ruim 11.000 aangesloten melkveehouders bij Arla is Brits.

Stabiele trend
De melkprijs van Arla wordt, vergeleken met zuivelaars, vaak als eerste bekend gemaakt en kan daarom gezien worden als een trendzetter. De trend voor de komende maand zal dus stabiel te zijn. Ondanks de stabiele mutatie spreekt Arla over een toenemende druk op de prijs van zuivelfabricaten (room en boter).

Volgens Arla-directeur Johnnie Russel heeft de aanhoudende droogte van deze zomer vooralsnog weinig effect op de melkaanvoer. Deze uitspraak is enigszins opvallend, want de Europese melkaanvoer komt over augustus (13,068 miljoen ton) 0,1% lager uit vergeleken met dezelfde maand in 2017. Daarmee laat de melkaanvoer in Europa voor het eerst sinds februari 2017 een daling zien. Op andere continenten stijgt de melkaanvoer wel.

Deense melkaanvoer fors hoger 
In Denemarken, waar Arla zwaar vertegenwoordigd is, steeg de melkaanvoer in augustus, opvallend genoeg, met 23.000 ton (+5,1%). Dit maakt dat de teruglopende melkaanvoer Arla waarschijnlijk minder hard raakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden