Shutterstock

Inside Melk

Gevolgen droogte zichtbaar in melkaanvoer

2 November 2018 - Kimberly Bakker

De droogte heeft in grote delen van Europa duidelijk gevolgen gehad op de melkaanvoer, wat maakt dat deze in de Europese Unie een daling laat zien. Dat staat vermeld in de LTO Internationale Melkprijsvergelijking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Binnen de Europese Unie was in Duitsland nauwelijks sprake van groei en in Frankrijk liet de melkaanvoer over augustus zelfs een lichte daling zien tot 1.913.690 ton. Ook in Italië en het Verenigd Koninkrijk (tot 1,2 miljoen ton) is een afname in de melkaanvoer zichtbaar.

Boerenbusiness schreeft eerder al dat Nederland over augustus een fikse krimp liet zien; het was zelfs de grootste daling binnen de Europese Unie. Echter, ook in september neemt de melkaanvoer in Nederland sterk af, veelal is dit het gevolg van de invoering van de fosfaatrechten. Hierdoor hebben veel melkveehouders de beslissing genomen om koeien af te voeren.

De melkaanvoer in Nederland laat over de afgelopen maanden een fikse daling zien.

Hoe is de situatie buiten Europa?
Volgens de LTO Internationale Melkprijsvergelijking is buiten Europa nog altijd sprake van een groei in de productie. Daarentegen noteert Australië voor de derde maand op rij een afname. In de Verenigde Staten ligt de groei al geruime tijd onder het langjarige gemiddelde (1,6%). Ook in de maand september werd dit niet gehaald. 

Prijzen onder druk
Nadat eind augustus alle emoties rondom de droogte uit de markt waren verdwenen, kwamen de prijzen onder druk te staan; met name de prijzen voor boter liepen snel terug en eind oktober lag de notering alweer 25% lager dan in de 2 maanden daarvoor.

De melkaanvoer in de VS daalt hard, maar noteert nog boven de voorgaande jaren.

Ook liet de prijs van magere melkpoeder tot begin oktober een daling zien, waarna deze licht herstelde. De verkoop van een grote hoeveelheid interventiepoeder (tegen een prijs van €123,10) lijkt voor een bodem in de markt te hebben gezorgd. Door de gedaalde vet- en eiwitprijzen kwam de prijs van volle melkpoeder onder druk. Europees product is nog altijd te duur voor de wereldmarkt, waar Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika zeer concurrerend zijn. 

Meer grafieken zien? Bekijk de database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden