Shutterstock

Inside Melk

Lage melkaanvoer zorgt voor vaste ondertoon

1 November 2018 - Wouter Baan

De spotmarkt voor zuivel wordt deze week gekenmerkt door vlakke prijsmutaties en een vaste ondertoon. Daar waar de melkprijs bij Nederlandse melkverwerkers redelijk op niveau blijven, verlagen de zuivelcoöperaties in Nieuw-Zeeland de melkprijsprognose.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de zuivelmarkt wordt met enige verbazing gereageerd op het feit dat zuivelverwerkers de uitbetalingsprijzen voor november niet of nauwelijks (FrieslandCampina) corrigeren. Zo kiezen Arla en DOC Kaas ervoor om de melkprijs gelijk te houden; in het geval van DOC Kaas komt kale melkprijs uit op €35,70 per 100 kilo (op basis van 4,41% vet en 3,47% eiwit).

Dalende melkaanvoer 
Die verbazing ontstaat doordat de uitbetalingsprijzen minimaal een paar cent te hoog staan, ten aanzien van de niveaus van basiszuivelfabricaten. De vlakke mutaties zijn in elk geval een opsteker voor melkveehouders en tegelijkertijd waarschijnlijk een prikkel om de melkproductie op peil te houden. De dalende melkaanvoer in Europa wordt ondertussen steeds meer merkbaar.

Hoewel de melkaanvoer seizoensmatig in een dal zit, zijn de verschillen in sommige landen (ten opzichte van 2017) vrij groot. Zo is de aanvoer in Duitsland al 4 weken 1% tot 2% onder niveau van vorig jaar. In Frankrijk loopt het verschil zelfs op tot 5%. Ook in Nederland spreken verwerkers van een lage aanvoer. Dit is een aanknopingspunt voor de melkprijs van het eerste kwartaal van 2018. Opwaartse potentie is er niet, maar het kan de neerwaartse druk wel wat temperen.

Rustige spotmarkt
Op de spotmarkt is het deze week rustig, mede doordat er in Duitsland feestdagen zijn (31 oktober Hervormingsdag en 1 november Allerheiligen). In Zuid-Duitsland is spotmelk gevraagd, waardoor de DCA-notering met €0,50 stijgt tot €37 per 100 kilo. In Nederland en Noord-Duitsland blijft de notering staan, waarbij sprake is van een dunne markt.

De vetmarkt is enigszins nerveus, maar de DCA-Roomprijs blijft staan op €4.500 per ton. De prijs van magere melkconcentraat noteert een lichte stijging van €20 tot €1.450 per ton. De verwachting is dat de ondertoon sterker wordt, als gevolg van Kerst.

Westland verlaagt melkprijs
In navolging op Fonterra heeft Westland, tweede grootste coöperatie van Nieuw-Zeeland, de melkprijs verlaagd. De melkprijsprognose (seizoen 2018/2019) is met NZ-$0,40 verlaagd tot een bandbreedte van $6,10 tot $6,50 per per kilo milk solids (MS). De verwachting is dat de melkprijs in het midden van deze range uitkomt.

De correctie is een gevolg van de ruime melkaanvoer in Nieuw-Zeeland, vanwege een vroeg voorjaar aan het andere eind van de wereld.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden