Shutterstock

Inside Melk

Opnieuw groot volume interventiepoeder verkocht

8 November 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

De Europese Commissie opnieuw een groot volume magere melkpoeder uit interventie verkocht. Hierdoor gebeurd er deze week toch nog wat opzienbarend op een, qua prijsmutaties, vlakke zuivelmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De interventievoorraden van magere melkpoeder oefenen al tijden een drukkend effect uit op de prijs. Aan het begin van dit jaar lag nog 370.000 ton in interventie opgeslagen. Dit volume was eind september geslonken tot 280.000 ton. Het afbouwen van de voorraad verliep in het derde kwartaal van 2018 niet hard, maar daar is in het vierde kwartaal verandering ingekomen.

Minder voorraad werkt minder verstorend
Tijdens de voorlaatste tender (halverwege oktober) verkocht de Europese Commissie 29.778 ton magere melkpoeder, met een onderprijs van €1.230 per ton. Deze week (week 45) vond opnieuw een tender plaats, waarbij 30.000 ton is verkocht tegen een onderprijs van €1.250 per ton. Dit maakt dat de prijzen licht stijgen, wat in lijn is met de Europese noteringen van magere melkpoeder

Door verschillende marktpartijen wordt positief geageerd op het nieuws: hoe sneller de voorraad slinkt, hoe minder de interventieregeling de melkpoedermarkt verstoord. Er ligt nu nog zo'n 220.000 ton melkpoeder in interventie opgeslagen. 

Stemming blijft vast 
De stemming op de markt toont niet veel kleurverschil met vorige week. De ondertoon op de roommarkt is vaster geworden, maar tegelijkertijd is er waarschijnlijk niet veel ruimte voor hogere prijzen. De botervoorraden in Europa lijken te kunnen voldoen aan de vraag voor Kerst, mede omdat er vanuit Ierland en Groot-Brittannië relatief veel volume richting het vasteland van Europa wordt verscheept.

5.400

euro

per ton noteert DCA-roomprijs in week 45

De handel in spotmelk is dun, al is er deze week wel meer vraag. Zuivelaars zijn niet bereid onder de uitbetalingsprijzen (naar melkveehouders toe) te verkopen. De DCA-spotmelknotering blijft staan op €35,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet, geleverd). Ook in Duitsland tonen de prijzen geen beweging. Doordat het aanbod van magere melkconcentraat (MMC) gering is, tonen de prijzen een licht stijgende trend. De DCA-notering blijft echter staan op €1.450 per ton.

Weinig kaasvoorraden
Hoewel de prijzen voor Cheddar op de wereldmarkt duidelijk neerwaarts tenderen, blijven de kaasprijzen in Europa eenvoudig overeind. Historisch gezien brengt het vierde kwartaal vaak prijsdalingen met zich mee, maar daar is dit jaar nog geen sprake van. De voorraden worden omschreven als krap en de relatief zwakke euro zorgt dat de volumes gemakkelijk afzet vinden op de wereldmarkt.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden