Shutterstock

Inside Melk

Roomprijs laat ongekend stabiel beeld zien

22 November 2018 - Wouter Baan

Al weken laten de room- en melkprijzen op de spotmarkt een stabiel beeld zien. Historisch gezien is dat een unicum. Op de wat langere termijn liggen ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beperkte beschikbaarheid van rauwe melk maakt dat de verhandelde volumes ook deze week relatief klein uitpakken. De DCA-notering voor rauwe melk blijft staan op €36,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet, geleverd). De noteringen voor Noord- en Zuid-Duitsland stijgen met €0,50 tot €36 en €37,50 per 100 kilo (bij 3,7% vet, geleverd).

De verwerkers in Duitsland moesten alle zeilen bijzetten om te kunnen voldoen aan de vraag uit de retail, waardoor de prijzen aantrekken. De verwachting is echter dat de beschikbaarheid van melk weer toeneemt, omdat de vraag uit de retail waarschijnlijk vanaf volgende week afzwakt. Ook in Nederland neemt de beschikbaarheid van melk toe, zodra Kerst dichterbij komt. Historisch gezien brengt dat dalende prijzen met zich mee. 

Stabiele 
De DCA-roomprijs is al weken stabiel, gesteund door de productie voor Kerst. Een dergelijk stabiele periode kwam in het verleden niet vaak voor. Op de lange termijn is echter sprake van toenemende onzekerheid; zeker nu de boterprijs op de Global Dairy Trade (GDT) in Nieuw-Zeeland deze week fors moest inleveren.

Daarbij komt dat de Nieuw-Zeelandse boterprijs sinds april al aanzienlijk onder het niveau van de Europese prijzen noteert, wat nadelig is voor de concurrentiepositie. Dit verschil is deze week verder opgerekt.

De trend op de botermarkt is sinds juni dalende. 

Tussen juni en september pakte de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland circa 6% ruimer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging komt door de voortvarende grasgroei, als gevolg van het natte weer. De ruime aanvoer in Nieuw-Zeeland kan de vetprijzen in het eerste helft van 2019 negatief beïnvloeden, gezien de 'kiwi's' dezelfde afzetmarkten bedienen als Europese zuivelexporteurs.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden