Shutterstock

Inside Melk

Interventieverkoop pakt opnieuw hoog uit

23 November 2018 - Wouter Baan

De Europese Commissie (EC) heeft voor de derde keer op rij een groot volume magere melkpoeder uit interventievoorraad verkocht. Het afbouwen van de voorraden kan gezien worden als een opsteker nu de prijsdruk in het melkvet toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er vond dinsdag 20 november opnieuw een tender plaats, waarbij 26.082 ton magere melkpoeder is verkocht. De onderprijs lag daarbij op €1.313 per 100 kilo. Daarmee ligt het verhandelde volume voor de derde tender op rij boven de 25.000 ton.

Ondertussen is de voorraad gedaald tot onder de 200.000 ton. Aan het begin van dit jaar lag nog 378.000 ton in voorraad. De gerealiseerde prijs is de hoogste sinds november vorig jaar; toen bracht het verhandelde volume €1.390 per 100 kilo op. Destijds werd echter slechts 40 ton verhandeld.  

Opsteker voor melkeiwit
De slinkende voorraad brengt hoogstwaarschijnlijk lucht op de markt van magere melkpoeder. In de afgelopen 6 weken steeg de prijs van magere melkpoeder (ZuivelNL) al met €910 tot €1.620 per ton. De hogere prijzen maken het voor sommige marktpartijen interessant interventievoorraden op te kopen, gezien het prijsverschil nog altijd meer dan €200 per ton bedraagt.

Voor de verwaarding van melkeiwit zijn slinkende interventievoorraden een opsteker, want daarmee verdwijnt een prijsdrukkende factor steeds meer naar de achtergrond; zeker nu de prijsdruk in het melkvet (boter en room) begint toe te nemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden