Shutterstock

Inside Melk

RFC-leveranciers welkom bij Milcobel

28 November 2018 - Tim Roetman

Tientallen Belgische melkveehouders overwegen om over te stappen van FrieslandCampina naar Milcobel. Dit vanwege de nieuwe eisen die FrieslandCampina stelt aan de Belgische melkveehouders. Milcobel zegt open te staan voor de extra liters melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alle Belgische melkveehouders die aan FrieslandCampina leveren of bij de coöperatie aangesloten zijn, worden vanaf 2019 verplicht over te gaan op weidegang. Een aantal van hen heeft moeite aan deze eis te voldoen, omdat zij over een te kleine huiskavel beschikken om hun vee te weiden.

Milcobel stelt geen eisen omtrent weidegang. Melkveehouders moeten echter wel een checklist doorlopen om te zien of de bedrijfsvoering bij de coöperatie aansluit. "Voor veel van hen zal dit geen probleem zijn", zegt Dirk Ryckaert, voorzitter van Milcobel, bij het Belgische nieuwsmedium Landbouwleven. Hij schat in dat 90% tot 95% van de geïnteresseerden aan deze eisen voldoet.

Een open coöperatie
Aangezien Milcobel een coöperatie is, vraagt het wel om een financiële inbreng van de leden. De woordvoerder van Milcobel laat weten dat dit €5 per 100 liter geleverde melk is. De inbreng van dit bedrag mag over 9 jaar worden uitgesmeerd.

Diezelfde woordvoerder geeft aan dat Milcobel een gecontroleerde, open coöperatie is. Dit houdt in dat melkveehouders lid kunnen worden als zij dit willen; mits er voldoende ruimte is. De woordvoerder bevestigt dat er al wat melkveehouders naar Milcobel zijn overgestapt; het gaat dan vooral om de grotere melkveebedrijven.

Hoeveel nieuwe leden er welkom zijn, is volgens Milcobel afhankelijk van een aantal factoren, zoals de marktomstandigheden. Daarom kan de coöperatie niet concreet aangeven voor hoeveel nieuwe leden er plaats is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden