Shutterstock

Inside Melk

Spotprijs rauwe melk zet daling in

13 December 2018 - Wouter Baan

De periode tussen Kerst en Nieuwjaar is logistiek gezien een lastige periode, waarin de prijzen normaliter onder druk gaan staan. Dit jaar is dat ook niet anders, maar voor het eerste kwartaal van 2019 zijn de verwachtingen redelijk positief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de prijzen van rauwe melk laten een daling zien, was te verwachten. Rond Kerst en Nieuwjaar vallen immers enkele verwerkingsdagen uit. De beschikbaarheid van rauwe melk op de spotmarkt neemt daarmee toe. Dat maakt dat de DCA-notering voor rauwe melk (bij 4,4% vet) met €2,50 daalt tot €33 per 100 kilo. Er is duidelijk sprake van een dalende trend die waarschijnlijk doorzet tot in de eerste week van januari.

Ook in Duitsland staan de melkprijzen onder druk, met name in Noord-Duitsland. Daar daalt de DCA-notering (bij 3,7% vet) met €5 tot €30 per 100 kilo. De notering voor Zuid-Duitsland daalt met €3 tot €33,50 per 100 kilo. 

Roomprijs verder omlaag
Ook de roomprijzen staan onder druk. De DCA-roomprijs daalt met €450 tot €4.500 per ton. Eerder deze week zijn de volumes op lagere niveaus uitgekomen, maar tegen het eind van de week trok de prijs weer aan. De reden is dat er komende week nog geen uitval van verwerkingscapaciteit is, waardoor er toch nog vraag zit.

Met de huidige roomprijzen kan er met prima marges boter geproduceerd worden en dat maakt dat de fabrieken volop draaien. De prijzen lijken in de eerste helft van 2019 een ondergrens te kennen van €4.000 per ton. Dat is een sterk signaal, want tot voor kort was de verwachting dat de prijzen wellicht door die grens zouden zakken. 

Kaasmarkt 
Ook de kaasprijzen tonen een stabiel beeld (Gouda 45) nabij de €3.000 per ton. Ook voor kaas is de verwachting dat er geen forse correcties komen in het eerste kwartaal, al wordt er momenteel nog wel volop onderhandeld over de prijs. Daardoor is de onzekerheidsfactor nog vrij groot. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden