Shutterstock

Inside Melk

'Melkprijs moet zich kunnen handhaven'

19 December 2018 - Redactie Boerenbusiness

Tijdens de overgang naar 2019 is de internationale zuivelmarkt stabiel. Dat concludeert het Europese Milk Market Observatory 13 december 2018. Klaas Johan Osinga (LTO Nederland) was tijdens dat overleg de vertegenwoordiger van de Europese landbouworganisatie Copa Cogeca.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Osinga analyseert dat de melkproductiegroei in de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) gematigd is (circa 1%). "Daarbij kent Nieuw-Zeeland wel een sterke productiegroei (+5,8%), maar mondiaal gezien verstoort dat het evenwicht nog niet. Dit is mede te danken aan de goede vraag in China, welke ook de komende maanden nog aanhoudt."

Melkpoedervoorraad loopt snel weg
De Europese Commissie (EC) verkocht donderdag 13 december 60.537 ton mager melkpoeder uit interventie. Dit ging tegen een prijs van gemiddeld €1.451 per ton. Dit volume was 2 keer zo groot als de tender van 2 weken eerder en ook de prijs ligt iets hoger. Er ligt nog 103.000 ton in voorraad. "Wanneer dit tempo wordt aangehouden, kan de voorraad over enkele maanden weggewerkt zijn. Circa 1 jaar geleden kwam de voorraad nog op 376.000 ton. We mogen verwachten dat de prijs van magere melkpoeder nu verder zal aantrekken naar het wereldmarktniveau van €1.700 per ton, mogelijk zelfs meer."

Europa was de afgelopen maanden concurrerend op de wereldmarkt als het gaat om magere melkpoeder, in tegenstelling tot volle melkpoeder en boter. Dit blijkt uit de laatste tender van Algerije, waarin de EU magere melkpoeder levert en Argentinië en Nieuw-Zeeland volle melkpoeder. "Het lijkt erop dat de prijsverschillen tussen eiwit en vet afnemen. Boter stabiliseert op €4 per kilo. Bij een hogere prijs voor magere melkpoeder en stabiele kaasprijs, moet de melkprijs zich kunnen handhaven."

Duitsers verwachten daling in de melkprijs
De conclusie van Osinga rijmt niet met de waarschuwing die onder meer Hochwald onlangs aan boeren doorspeelde. De Duitse verwerker zei dat de melkprijs in de eerste maanden van 2019 waarschijnlijk gaat dalen. Dit geluid wordt volgens Osinga vanuit Duitsland meer gehoord, maar gezien de eerder genoemde argumenten gaat hij daar niet in mee.

"De EC verwacht dat de wereldmarkt tot 2030 jaarlijks gemiddeld groeit met 800 miljoen kilo melk. Momenteel wordt er jaarlijks circa 60 miljard kilo melkequivalent tussen de landen verhandeld. Dit betekent een groei van ruim 1,3% per jaar. De mondiale consumptiegroei wordt door instanties als OESO en FAO nog steeds becijferd rond de 1,9% per jaar. De huidige productiegroei blijft dus achter. Een vaste stemming ligt in de komende maanden dus voor de hand."

De zuivelwatcher waarschuwt wel dat de olieprijs een onzekere factor is. "Olie is voor veel zuivelimporterende landen de belangrijkste bron van inkomsten. De olieprijs is de laatste maanden gedaald. Afhankelijk van de productiebeslissingen door de OPEC kan dit wel weer gaan veranderen. De wereldwijde economische groei komt echter onder druk te staan."

Minder drinkmelk, meer kaasverkoop
Uit cijfers van de Europese retail blijkt volgens Osinga dat in veel landen de consumptie van drinkmelk terugloopt. Kaas is daarentegen stabiel of laat een groei zien. In Spanje was er in 2018 een groei van 6,5%. "Dit is goed nieuws, want de kaasvoorraad is (met 400.000 ton) relatief groot voor deze tijd van het jaar. Nationaal beleid beïnvloedt de consumptie ook; in Nederland gaat het lage btw-tarief omhoog. In Hongarije gebeurt het omgekeerde voor drinkmelk: de btw gaat daar op 1 januari 2019 van 27% naar 5%."

Ook de brexit zal de komende maanden een rol spelen op de markt. "Ons land exporteert jaarlijks voor ongeveer €300 miljoen naar het Verenigd Koninkrijk, met name kaas. Een harde brexit leidt tot forse importtarieven aan de grens. Ook gaat het Britse pond dan onderuit. De zuivelindustrie en handel zal zich voor die tijd moeten indekken, in de hoop dat het met een sisser afloopt. Het probleem: niemand kan dat op dit moment goed inschatten."

Vraag vanuit China en Japan
Wereldwijd is er voortdurend groei op de markt voor babymelkpoeder. De export vanuit Europa groeide het afgelopen jaar met 12%, met dank aan de Chinese vraag. "Voor komende maanden wordt ook een goede vraag vanuit China verwacht. Ook doet het zogenaamde 'fat-filled' melkpoeder het goed."

Ook wordt er behoorlijk wat verwacht van Japan. "De EU en Japan zijn het eens geworden over een handelsakkoord. Het land is met 126 miljoen koopkrachtige inwoners een zeer aantrekkelijke markt, ook omdat het slechts voor 60% zelfvoorzienend is in voedsel."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden