Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatrechtenhandel bloedt dood

19 December 2018 - Wouter Baan

Daar waar verwacht werd dat prijs van fosfaatrechten in de maand december een eindsprint zou gaan trekken, lijkt het tegenovergestelde waar. De handel bloedt langzaam dood en diverse kantoren willen geen transacties meer sluiten. Wat is hier de reden van?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het duurt nog ruim 1,5 week voordat het nieuwe jaar zich aandient en tot die tijd hebben de melkveehouders de tijd om de bedrijfsspecifieke fosfaatbalans op orde te brengen. De komende dagen wordt niet veel actie verwacht.

De verkoopkantoren zijn namelijk gestopt met het sluiten van transacties, omdat het risico te groot is dat de afhandeling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) niet op tijd gebeurd. Als leaserechten bijvoorbeeld niet op tijd zijn overgeheveld, is er een kans dat deze 2 keer worden afgeroomd. De handel die nog wel wordt gedaan, kan worden beschouwd als 'noodpartij'.

Dalende prijzen
Sowieso is er weinig koopinteresse. Het aanbod wat er is, blijft hangen en dat maakt dat de prijzen dalen. De ondergrens van €200 is doorbroken en dat mag in zekere zin als verrassend worden gezien. Een paar maanden geleden werd nog gesuggereerd dat de prijzen richting de jaarwisseling zouden doorstijgen tot €300 per recht.

De DCA-notering fosfaatrechten zakt dan ook met €19 tot €197,50 per recht. De prijzen van leaserechten zijn teruggezakt tot circa €30 per recht.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden