Shutterstock

Inside Melk

Spotprijzen zuivel kunnen in 2019 herstellen

20 December 2018 - Wouter Baan

De spotprijzen van vloeibare zuivel tonen forse dalingen. Deze beweging is geen verrassing, gezien de moeilijkste week van het jaar (in logistiek opzicht) voor de deur staat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de melkprijzen op de spotmarkt een flinke daling laten zien, is de stemming op de zuivelmarkt overwegend positief. Dit omdat de signalen voor in ieder geval de eerste helft van 2019 goed zijn

Op korte termijn is het moeilijk om vloeibare zuivel geplaatst te krijgen, gezien een aantal verwerkingsdagen uitvallen. De prijsdruk op de markt, die de afgelopen weken zijn intrede deed, zet waarschijnlijk door tot de eerste week van januari.

Enkele euro's lager 
Zo daalt de spotprijs voor rauwe melk in Nederland met €4 tot €29 per 100 kilo (bij 4,4% vet, geleverd). In Duitsland variëren de prijzen voor rauwe melk van €20 tot €30, afhankelijk van het moment van levering. De notering in Noord-Duitsland levert €5 in tot €27 per 100 kilo (bij 3,7% vet, geleverd). In Zuid-Duitsland ligt de prijs wat hoger. 

Ook de roomprijzen dalen verder, waarbij de onderkant terug is gegaan naar €4.000 per ton. De DCA-roomprijs daalt met €300 tot €4.200 per ton (af fabriek). De verwachting is dat de roomprijzen na het nieuwe jaar weer aantrekken, omdat de boterprijzen stabiel noteren en de valorisatie goed is.

Magere melkconcentraat
Ook de prijs van magere melkconcentraat levert in (-€100 tot €800, af fabriek). Ook hier zijn de gebroken weken de oorzaak. Net zoals bij room is de verwachting dat de concentraatprijzen kunnen herstellen, zodra het normale ritme in 2019 weer op gang is. Eens te meer omdat de waardering van magere melkpoeder in de lift zit.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden