Shutterstock

Inside Melk

Dikke plussen op de zuivelmarkt

3 Januari 2019 - Wouter Baan

In de eerste week van het nieuwe jaar krijgt het optimistische gevoel op de zuivelmarkt steeds meer vorm. De eerste uitslag van de Global Dairy Trade (GDT) in Nieuw-Zeeland is daar getuige van en ook de DCA-zuivelnoteringen zitten in de lift.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de laatste veiling van 2018 liet de GDT al een stijgende lijn zien en die trend wordt in het nieuwe jaar doorgezet. Vooral de prijs van magere melkpoeder springt in het oog; deze steeg met 7,9% tot $2,201 per ton. Ook boter (+3,9% tot $4,076 per ton) en cheddar (+3,2% tot $3,371 per ton) gingen omhoog. De gemiddelde prijs pluste met 2,8% tot $2.986 per ton.

De prijs van magere melkpoeder steeg naar het hoogste punt in 1,5 jaar tijd en laat het prijsdal definitief achter zich. Ook in Europa stijgen de prijzen van magere melkpoeder. De opleving is een gevolg van dalende interventievoorraden en goede exportprognoses.

Minder koeien in Duitsland
Dichter bij huis staat de spotmarkt ook in het teken van aantrekkende prijzen. De beschikbaarheid van rauwe melk is schaars en dat maakt dat de DCA-notering voor rauwe melk in Nederland met €4,50 stijgt tot €33,50 per 100 kilo. Ook in Noord-Duitsland is de trend stijgende; de notering plust met €5 tot €31 per 100 kilo.

De beperkte beschikbaarheid van rauwe melk in Duitsland is een gevolg van de krimp in de melkveestapel. Afgelopen november telde Duitsland 4,1 miljoen melkkoeien, een teruggang van 2,3% vergeleken met 1 jaar eerder. Vooral in de deelstaat Bayern is sprake van een teruggang.

Roomprijzen omhoog
Ook de roomprijzen trekken deze week een sprint. De DCA-roomprijs gaat met €550 omhoog tot €5.000 per ton,een serieuze stap. De roomprijs profiteert van het goede sentiment op de botermarkt; voor boter worden prijzen van €4.400 per ton gehoord.

De prijs van magere melkconcentraat profiteert van de oplopende prijzen op de poedermarkt. De DCA-notering plust hierdoor met €200 tot €1.200 per ton.

Bekijk hier de laatste noteringen.

De roomprijs laat de kerstdip achter zich. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden