Shutterstock

Inside Melk

Voorraad interventiepoeder is nu nagenoeg leeg

10 Januari 2019 - Wouter Baan

Het goede sentiment op de markt voor melkpoeder zet door. De Europese Commissie (EC) heeft deze week opnieuw een groot volume magere melkpoeder uit interventie verkocht, waardoor de voorraad nu nagenoeg leeg is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het interventievolume dat deze week is verkocht, komt uit op ruim 80.000 ton (met een onderprijs van €1.554 per ton). Dit betekent dat er nu nog circa 22.000 ton in de Brusselse pakhuizen ligt. Hoewel dit volume op zichzelf substantieel is, kan het toch worden gezien als een restant.

Het is namelijk verwaarloosbaar, in vergelijking tot het volume wat 1 jaar geleden (circa 378.000 ton) nog in opslag lag. De verdwenen voorraden wakkeren het goede sentiment op de poedermarkt zeer waarschijnlijk verder aan.

Lagere melkaanvoer prikkelt
Dit temeer omdat rauwe melk in Noordwest-Europa beperkt beschikbaar is, ten aanzien van de verwerkingscapaciteit. De Nederlandse verwerkers kampen al langere tijd met een teruglopende aanvoer en ook in Duitsland is sinds oktober sprake van een teruggang. In de voorlaatste week van 2018 lag de aanvoer 2,2% lager dan in 2017.

Rauwe melk is deze week door diverse partijen gevraagd en dat maakt dat de DCA-notering voor Nederland met €1,50 stijgt tot €35 per 100 kilo. Ook in Duitsland zit de spotmelkprijs in de lift. De DCA-notering van magere melkconcentraat profiteert van deze ontwikkeling en stijgt met €200 tot €1.400 per ton.

Vetprijzen schuren tegen plafond aan
Op de vetmarkt lijkt de rek wel wat uit de prijzen te zijn, ondanks dat de boterprijs (ZuivelNL) deze week met €140 steeg tot €4.280 per ton. De DCA-roomprijs stijgt ook: met €100 tot €5.100 per ton. Of de prijsstijging doorzet, valt te bezien.

Of de boterprijs dit jaar opnieuw fors gaat stijgen, is geen zekerheid. 

De melkvetprijzen bewegen al op een hoog niveau, waardoor er impulsen zijn om de markt naar boven te drijven. De goede vraag naar melkvet (in combinatie met de lagere melkaanvoer) zitten momenteel bij de huidige room- en boterprijzen ingeprijsd. Op de termijnmarkt (EEX) blijven de boternoteringen steken onder de €4.800 per ton. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden