Shutterstock

Inside Melk

Milcobel draait 180 graden met nieuwe melklijn

23 Januari 2019 - Tim Roetman - 2 reacties

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel is van plan een nieuwe melklijn te introduceren. Deze stap is opvallend, gezien Dirk Ryckaert, de voorzitter van Milcobel, 1 jaar terug nog zei dat het scheiden van melkstromen tot efficiëntieverlies kan leiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nieuwe melklijn luistert naar de naam 'Consumer Product Service' (CPS). De eisen voor de melkveehouders die in aanmerking willen komen, betreffen onder meer weidegang en het voeren van GMO-vrij voer. Eddy Leloup, de woordvoerder van Milcobel, laat weten dat melkveebedrijven tevens bezoekbaar en representatief moeten zijn.

Er zijn in december gesprekken geweest met de leden van de coöperatie en nu worden de puntjes op de i gezet door de organisatie van Milcobel. Het bedrijf verwacht dat de eerste producten van de nieuwe melklijn in de zomer van 2019 in de schappen liggen. 

Draai van 180 graden
De aankondiging van de nieuwe melklijn is in zekere zin opvallend. Dirk Ryckaert, de voorzitter van de raad van bestuur, liet in februari 2018 aan Veeteelt weten dat er een wildgroei aan nieuwe melkstromen is. "Nieuwe melkstromen betekenen meer kosten en we moeten ons de vraag stellen of we dat als melkveehouder wel willen."

Nieuwe melklijn sluit aan bij wens van consument

- Eddy Leloup

Uit navraag bij het concern waarom Milcobel van inzicht is veranderd, verklaart Leloup dat er veranderingen plaatsvinden binnen de retail. "Er is veel druk vanuit de maatschappelijke organisaties en ook de consument vraagt meer. Andere zuivelverwerkers zijn deze weg al ingeslagen. Daarbij moeten we ook rekening houden met onze concurrentiepositie", zo meldt Leloup.

10% van de melkplas
Voor de meeste leden van het Belgische zuivelconcern zal er niets gaan veranderen. Het 'CPS-programma' betreft namelijk circa 10% van de totale melktoevoer naar Milcobel en is in die zin relatief klein. In 2017 bedroeg de melkaanvoer 1,5 miljard liter melk.

De melkveehouders die CPS-melk leveren, kunnen ook rekenen op een zogenaamde 'onkostenvergoeding'. De extra kosten die melkveehouders moeten maken om aan de eisen te voldoen, zijn zo’n €0,80 per 100 kilo melk. De premie die Milcobel daartegenover zet, ligt iets hoger. Dit om het voor melkveehouders aantrekkelijk te maken mee te doen aan het initiatief. Hoe hoog de premie precies uitpakt, moet nog worden bepaald.

Melkprijs voor december omlaag
De voorschotmelkprijs van Milcobel is over december met €1,06 verlaagd tot €36,96 per 100 kilo melk (op basis van 4,41% vet en 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 800.000 kilo). De verlaging komt door een afwaardering op vet en eiwit. Deze componenten daalden beide met €13,16 tot €421,05 per 100 kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden