Shutterstock

Nieuws Stichting Agri Facts

Factchecker richt vizier op Vitens

23 Januari 2019 - Tim Roetman - 2 reacties

Stichting Agri Facts (STAF) beticht Vitens van het verstrekken van misleidende informatie. Het waterbedrijf heeft gezegd dat voor de productie van 1 kilo rundvlees circa 15.000 liter water nodig is. STAF vraagt nu om een rectificatie.

Boeren en tuinders konden afgelopen periode 'agrarische ergernissen' indienen bij de STAF. De uitspraak van Vitens was een van die ingediende ergernissen. Volgens de factchecker is de informatie misleidend, omdat die 15.000 liter voor 85% tot 90% uit regenwater bestaat. Daarnaast beweert STAF dat 1 koe in Nederland slechts 6.500 liter water nodig heeft per kilo vlees.

Uit deze cijfers kan dus geconcludeerd worden dat voor 1 kilo rundvlees circa 650 liter leidingwater nodig is. De organisatie spreekt daarom over 'foute informatie' en eist binnen 2 weken een rectificatie van Vitens. Het is nog onduidelijk wat de factchecker gaat doen als Vitens de eis negeert. Wel gaf STAF eerder al aan niet bang te zijn om juridische stappen te nemen.

Voorzitter reageert
John Spithoven, de voorzitter van STAF, beweert dat Vitens de cijfers fout heeft geïnterpreteerd. "We willen slechts voorkomen dat de maatschappij verkeerd wordt ingelicht. Daarom zijn wij ingegaan op deze tip van een melkveehouder."

Deze actie is niet zo groot als bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). "Dit neemt echter niet weg dat het belangrijk is dat we zoveel mogelijk onjuistheden laten rectificeren, zowel groot als klein." Vitens heeft nog niet gereageerd op het verzoek van de STAF.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
tem 24 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881132/factchecker-richt-vizier-op-vitens]Factchecker richt vizier op Vitens[/url]
aandeelhouder van vitens zijn de provincies en die zijn nog niet zo snel om, want dit zijn overheden en die mogen liegen voor bestwil.
Theo 24 Januari 2019
Hmmm... vreemd! Snap niet hoe het toch kan dat we dreigen te verdrinken gezien al die speculaties over de stijging van de zeespiegel. Volgens Vitens is de oplossing "meer koeien, vééééél meer koeien...."'
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden