Shutterstock

Inside Melk

Europese poederberg op een haar na verkocht

24 Januari 2019 - Wouter Baan

Het laatste restant van de Europese interventievoorraad van magere melkpoeder is nu op een haar na verkocht. Daarmee komt er een einde aan een slepend hoofdstuk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de voorlaatste tender van de Europese Commissie (EC) werd een flinke hap uit de poederberg genomen en nu lijkt ook het laatste restant verkocht te zijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldt dat er 18.154 ton magere melkpoeder is verkocht, met een minimumverkoopprijs van €158,50 per 100 kilo.

Daarmee is nog niet de gehele poederberg opgekocht, want er ligt nu nog 3.070 ton in voorraad. Dit volume is tijdens de laatste tender niet gegund. Het kan zijn dat dit restant in logistiek opzicht ongunstig is opgeslagen, waardoor kopers een prijs bieden die de EC afwijst. Het restant is echter minder dan 1% van de 381.000 ton die 1 jaar geleden nog boven de markt hing.

Als sneeuw voor de zon
In zekere zin is de Europese poederberg nu als sneeuw voor de zon verdwenen, want sinds oktober is er 270.000 ton verkocht. Dit is circa 20% van het volume dat jaarlijks door alle Europese lidstaten tezamen wordt geproduceerd.

De snelle verkoop is een duidelijk signaal dat melkeiwit gewild is. Mexico is momenteel de belangrijkste afzetmarkt voor magere melkpoeder. In de eerste 9 maanden van 2018 exporteerde de Europese Unie (EU) 267.000 ton naar het land. Dat is bijna 7% meer dan in dezelfde periode in 2017. Ook naar China nam de afzet toe.

De verbeterde verhouding tussen vraag en aanbod is terug te zien in de prijs voor magere melkpoeder. Vergeleken met 1 jaar eerder noteert de ZuivelNL-notering nu circa 50% hoger. Deze week steeg de notering met €3 tot €191 per 100 kilo.

Termijncontract in trek
Ook de handel in de termijncontracten van magere melkpoeder is meer in trek. Op de European Energy Exchange (EEX) in Leipzig is afgelopen jaar een recordvolume aan contracten verhandeld. Toch is dit in relatieve zin beperkt. Vergeleken met 2017 was een stijging zichtbaar van 17% tot 13.431 contracten, goed voor 67.155 ton product.

In vergelijking tot het geproduceerde volume in de EU (1,4 miljoen ton in 2017) wordt slechts 5% ingedekt op de termijnmarkt. Hoewel het aantal verhandelde contracten groeit, is het prijs-risico-instrument nauwelijks omarmd door de Europese zuivelhandel. De gezamenlijk handel van de termijncontracten zuivel (boter, magere melkpoeder en weipoeder) steeg vorig jaar met 7% tot 27.564 contracten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden