Shutterstock

Inside Melk

DCA-roomprijs weet zich te herpakken

31 Januari 2019 - Wouter Baan

Op de spotmarkt zuivel vertonen de roomprijzen grillige bewegingen. Na 2 dalingen op rij, krabbelt de DCA-roomprijs deze week weer ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De reden voor de opleving op de roommarkt moet in Duitsland worden gezocht. Grootgrutter Aldi geeft maandelijks de inkoopprijzen af voor de diverse zuivelfabricaten, waaronder boter. Diverse partijen laten weten dat de prijs voor februari is vastgesteld op €4,48 per kilo. Hoewel dit lager is dan in januari, valt dit prijsniveau niet per se tegen.

Het inkoopbeleid van Aldi is mede bepalend voor het sentiment op de Europese zuivelmarkt en daardoor is er in het melkvet meer zekerheid ontstaan.

Roomprijzen stijgen weer
De roomprijzen trekken weer aan. De DCA-roomprijs stijgt deze week met €150 tot €4.850 per ton. De prijzen zijn interessant voor boterproducenten en dat creëert wat vraag. Wel wordt er momenteel veel boter ingevroren en is de vraag vanuit het verssegment vrij zwak. Per saldo is de roomhandel relatief dun.

Het verloop van de DCA-roomprijs, vergeleken met andere jaren. 

Wat opvalt, is dat de spotmelkprijs niet meebeweegt met de roomprijs maar stabiel noteert. De DCA-notering voor rauwe melk in Nederland (bij 4,4% vet, geleverd) blijft voor de tweede week op rij staan op €34 per 100 kilo. In Duitsland noteren de prijzen ook stabiel. Hoewel de melkaanvoer seizoensmatig toeneemt, laten Nederlandse verwerkers weten dat de aanvoer bepaald niet ruim is. Wel zijn de vet- en eiwitgehaltes hoog. In Duitsland lag de melkaanvoer vorige week 1,5% onder het niveau van 2018.

Frans aanbod
De prijs van magere melkpoeder lijkt af te vlakken, na de forse opleving van de laatste weken. De ZuivelNL-notering steeg deze week weliswaar met €4 tot €195 per kilo, maar dat is op basis van gedane zaken in de week hiervoor. Door de afvlakkende poederprijzen zet de DCA-notering magere melkconcentraat (-€70 tot €1.530 per ton) een stapje terug. De kaasprijzen muteren relatief stabiel.

Bekijk hier de laatste noteringen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden