Shutterstock

Inside Melk

A-ware en Cono eensgezind in mutatie melkprijs

5 Februari 2019 - Wouter Baan

In het eerste kwartaal van 2019 bewegen de melkprijzen verre van eenduidig. Welke richting kiezen A-ware en Cono?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijzen over januari en februari kiezen tegengestelde richtingen. Zo verlaagde DOC Kaas de prijs over februari, waar FrieslandCampina deze juist verhoogde. A-ware kiest er, net zoals Arla, voor om de melkprijs deze maand gelijk te houden.

Stabiele melkprijzen
De vetprijs bij A-ware blijft voor januari staan op €3,47 per kilo, terwijl de eiwitprijs op €5,06 per kilo uitkomt. Bij een jaarleverantie van 800.000 kilo komt de prijs uit op €32,31 per 100 kilo (inclusief de kwaliteitspremie van €0,50 per 100 kilo). Daarbovenop kunnen melkveehouders ook een duurzaamheidspremie verdienen van €0,50 per 100 kilo.

Cono houdt de melkprijs over januari stabiel op €35,55 per 100 kilo melk, op basis van een jaarleverantie van 800.000 kilo. In december 2018 werd de melkprijs flink afgewaardeerd, omdat de winterpremie (€3,25 per 100 kilo) die maand kwam te vervallen.

Situatie op kaasmarkt
De stabiele mutatie van beide kaasmakers past bij de bewegingen op de kaasmarkt. De Duitse kaasprijs (Gouda 45) beweegt zonder richting op een niveau van €3.000 per ton. De vooruitzichten op de markt zijn nog wat onzeker, omdat de combinatie magere melkpoeder/boter zich bij het verwerken van de melk beter laat verwaarden. Daardoor wordt er door de zuivelfabrieken wellicht minder kaas geproduceerd.

Tegelijkertijd beweegt de kaasprijs (historisch gezien) al op een relatief hoog niveau, terwijl de melkaanvoer in Noordwest-Europa tot en met juni seizoensmatig oploopt. Deze ontwikkelingen beïnvloeden de kaasmarkt, waardoor het nog onzeker is welke richting de prijzen kiezen. Op de korte termijn voorzien zuivelhandelaren een stabiele prijsontwikkeling.  

De Duitse kaasprijs (Gouda 45) muteert begin 2019 vrij stabiel. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden