Shutterstock

Inside Melk

Melktoename dwingt DCA-spotprijs tot knieval

7 Maart 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

De prijzen van rauwe melk laten op de spotmarkt al weken een vrij stabiel beeld zien, maar deze trend is nu doorbroken. Wat is hier de reden van?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de spotmarkt zuivel is rauwe melk al maanden beperkt beschikbaar. Alleen de verwerkers die om volume verlegen zaten, kochten dit bij. De beschikbaarheid van melk neemt echter toe, omdat de melkproductie seizoensmatig oploopt. In Nederland wordt weliswaar nog altijd minder gemolken dan in 2018, maar in Duitsland zit de productie alweer een paar weken boven het niveau van vorig jaar.

Veel aanbod uit Polen
Deze ontwikkeling verdient wel een kanttekening, want vorig jaar was het omstreeks deze tijd erg koud met zelfs Siberische temperaturen; in de afgelopen weken was het juist warm. Dat kan een vertekend beeld geven. Desalniettemin is het goed merkbaar dat de Europese melkaanvoer toeneemt.

Vanuit Oost-Europa (met name Polen) worden namelijk grote volumes aangeboden in Duitsland. Dat drukt ook elders in Europa het sentiment. De bereidwilligheid om melk af te nemen, is niet hoog; zuivelfabrieken met eigen aanvoer kopen dan ook nauwelijks bij.

De DCA-spotnotering voor rauwe melk daalt met €3 tot €31,50 per 100 kilo. Door diverse storingen bij de zuivelverwerkers kan deze daling vertekend uitpakken, maar dat is volgende week pas met zekerheid te zeggen. Ook in Duitsland dalen de noteringen voor rauwe melk.

Na een relatief stabiele periode laat de spotmelkprijs nu een daling zijn.

Roomprijzen verder omlaag
Ook de DCA-roomnotering levert in (-€150 tot €4.350 per ton). Boterproducenten vinden het riskant om voorraden aan te leggen nu de prijzen dalen. De voorraden zijn overigens al ruim, terwijl de vraag op de wereldmark tam is. Door de recente prijsdalingen neemt de vraag naar Europese boter wel toe, maar importeurs hebben hun pijlen nog altijd gericht op Nieuw-Zeeland. Het prijsverschil tussen Europese en Nieuw-Zeelandse boter is inmiddels wel uitgevlakt. Op papier is dat uiteraard positief.

De Europese boterprijs kan weer aantrekken, maar dan moet de export buiten de Europese Unie wel significant verbeteren. Ook de vraag vanuit het verssegment kan het tij doen keren, maar daarvoor is het wachten tot het voorjaar zich aandient. Voor nu is het vooral onzekerheid wat de klok slaat.

De hoge melkaanvoer oefent ook druk uit op magere melkpoeder. De rek naar boven is er uit, al leveren de prijzen niet direct in. De DCA-notering voor magere melkconcentraat doet dit wel en daalt met €100 tot €1.400 per ton, vooral als gevolg van een ruim aanbod. Tegenover de huidige magere melkpoederprijzen rekent melkconcentraat interessant, waardoor de verwachting is dat er (in tegenstelling tot rauwe melk) genoeg afnemers volume opnemen.

Goede vraag naar kaas
In al dit prijstumult bij de kaasmarkt buiten schot. De Duitse kaasprijs (Gouda 45) noteerde deze week opnieuw onveranderd op €2.950 à €3.100 per ton. De fabrikanten zetten in op hogere prijzen, omdat de vraag goed is. Dit lukt vooralsnog niet, al is de ondertoon op de markt positief. Ook omdat de prijs voor Cheddar op de Global Dairy Trade deze week met 6% steeg tot $3.888 per ton.

Op basis van de huidige zuivelprijzen zijn hogere melkprijzen echter niet waarschijnlijk. De uitbetalingsprijzen richting melkveehouders zijn zelfs wat aan de hoge kant. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden