Shutterstock

Inside Melk

Waarom melkaanvoer minder krap uitvalt

12 Maart 2019 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nederland ligt nog steeds achter op vorig jaar, maar het gat met de voorgaande maanden is in februari wel aanzienlijk verkleind. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse zuivelverwerkers collecteerden in februari 1.086.779 ton, een daling van 1,84% tegenover dezelfde maand in 2018. De dagproductie kwam afgelopen maand uit op 38.813 ton, terwijl dat in januari nog 37.631 ton was. De melkaanvoer is dus bezig met een seizoensmatige stijging, die normaal gesproken tot juni doorzet.

Extreme winterkou in 2018
In de afgelopen maanden lag de melkaanvoer 4% tot 6% achter op vorig jaar, maar over februari pakte het verschil aanzienlijk kleiner uit. Dit komt omdat de melkaanvoer vorig jaar februari fors terugliep, vooral door de extreme winterkou die toen heerste. 

Van de 28 dagen in februari bleef de temperatuur in 2018 maar liefst 8 dagen onder het vriespunt. Dit jaar was februari juist een relatief warme maand, die zelfs voorjaarsachtig aanvoelde.

De melkaanvoer lag in februari bijna exact in lijn met het 5-jarig gemiddelde. 

Hoog vetgehalte
Het vetgehalte in de melk (4,53%) is goed, wat ook beaamd wordt door de melkverwerkers. In vergelijking tot het gecollecteerde volume valt de vetproductie relatief hoog uit (49.241 ton). Deze hoge vetgehaltes zijn een gevolg van de introductie van het fosfaatrechtenstelsel, waardoor veel melkveehouders genoodzaakt waren om (de minder productieve) koeien op te ruimen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden