Shutterstock

Inside Melk

GDT prikkelt Europese melkvetprijzen

21 Maart 2019 - Wouter Baan

Dankzij verbeterende afzetmogelijkheden op de wereldmarkt, krijgt de waardering van het melkvet deze week duidelijk een impuls. Waar resulteert dit in als we kijken naar de DCA-spotnoteringen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fors hogere boterprijs op de Global Dairy Trade werkt door in Europa. Sinds dinsdag 19 maart bewegen de boter- en roomprijzen duidelijk naar boven. Ten opzichte van de concurrenten op de wereldmarkt, waren de Europese melkvetprijzen wat ondergewaardeerd. Dat biedt overigens wel opwaartse potentie. De DCA-roomprijs stijgt met €400 tot €4.800 per ton. Deze verhoging valt wel wat geflatteerd uit, omdat roomprijzen ruim onder de boterprijzen lagen.

Verschillende bronnen melden dat de boterprijzen stijgen en inmiddels wordt op een prijsniveau van €4.200 per ton gehandeld. Komende week heeft de botermarkt steun van de extra vraag omtrent Pasen. Wel moet gewaakt worden voor een teveel aan opportunisme, omdat de Europese botervoorraden vrij ruim zijn.

Uitstel van de brexit?
In de Europese zuivelhandel is donderdag 21 maart een belangrijke dag, want er wordt gestemd over een uitstel van de brexit. De brexit, die nog gepland staat voor vrijdag 29 maart, maakt dat Britse zuivelfabrikanten huiverig zijn om voorraden aan te houden. De handelsbelemmeringen bij een harde brexit zouden namelijk tot een flinke afwaardering kunnen leiden. Daarom 'dumpen' de Britse zuivelverwerkers room en boter tegen relatief goedkope prijzen op het Europese vasteland; dat verklaart ook de eerdere prijsdalingen op de botermarkt.

De waardering van het melkeiwit beweegt deze week stabiel. De export is in maart wat teruggezakt. In januari hebben de exporteurs in de Europese Unie een recordvolume van 86.800 ton afgezet op de wereldmarkt. Dit is een stijging van 53% tegenover dezelfde maand in 2018. Vooral de vraag vanuit Azië (China en de Filipijnen) nam toe. Ook de kaasprijzen bewegen stabiel, waarbij de voorraden niet ruim zijn.

Spotprijs melk (nog) stabiel
De DCA-notering rauwe melk bewegen stabiel; in Nederland blijft de prijs staan op €31,50 per ton. Op de achtergrond wordt gezegd dat de prijzen voorzichtig omhoog bewegen, gesteund door de Duitse melkaanvoer. Die is weer onder het niveau van vorig jaar gezakt. Kortom: de waardering van melkvet zit in de lift, maar het melkeiwit beweegt daarentegen wat richtingloos.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden