Shutterstock

Inside Voer

Runderbrokprijzen laten wederom daling zien

1 April 2019 - Tim Roetman

De prijzen voor rundveebrok zijn in de maand maart wederom gedaald. Dat tonen nieuwe cijfers van Wageningen Economic Reasearch aan. Waar komen de prijzen op uit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van standaardbrok A daalde met €0,10 tot €23,85 per 100 kilo en de prijs van eiwitrijkebrok (B) leverde €0,10 in tot €26,40 per 100 kilo. De mengvoerprijsindicator voorziet dat de prijzen voor rundveebrokken in de komende maanden nog verder gaan dalen. 

Sojaprijs daalt
De daling in de brokprijzen wordt onder meer veroorzaakt door de lagere noteringen voor zowel voertarwe als voergerst, wat in veel rantsoenen dominant aanwezig is. De brokprijzen reageren vaak met een vertragend effect (van zo’n 3 maanden) op deze ontwikkeling.

Ook is de sojaprijs op de CBoT in Chicago flink gezakt. De koers komt eind maart uit op $326 per ton (-$6), omgerekend is dat €290. De sojaprijs ging vooral in de laaste week van maart hard omlaag. Dit komt deels door het feit dat de handel nog niet echt op gang komt. Daarbij is vooral de vraag vanuit China afgenomen; door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is de varkensstapel gedaald en is er minder veevoer nodig.

Maïs klimt uit dal
De maïsnotering op de Matif in Parijs is over maart gestegen, ten opzichte van februari. Dit komt voornamelijk omdat de maïsprijs zich eind februari in een dal bevond. Eind maart bedroeg de notering €169 per ton, wat ruim €20 hoger is dan eind februari. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox