Shutterstock

Inside Melk

Pasen zet DCA-noteringen melk en room onder druk

11 April 2019 - Eric de Lijster

Pasen heeft in week 15 de DCA-spotnoteringen voor room en rauwe melk op de zuivelmarkt stevig onder druk gezet. Deze feestdagen, inclusief Goede Vrijdag, resulteren in een gebroken week, waardoor minder verkoopdagen beschikbaar zijn. Vooral room laat een stevige veer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel sorteert deze week voor op Goede Vrijdag en Pasen. Daar waar normaal 6 tot 7 leverdagen zijn in 1 handelsweek, zijn dat komende week maar 4. Bovendien hebben de kopers zich al ruim van tevoren ingedekt voor de feestdagen. Hierdoor is de vraag deze en komende week rustig, maar willen de verkopers wel graag van hun aanbod af. Dit heeft lagere prijzen tot gevolg.

Dat is het beste te merken in de prijzen voor room, want de DCA-notering voor room komt in week 15 uit op €4,35 per kilo af fabriek. Dit is €0,30 per kilo lager dan 1 week eerder. Room begon de week nog op het niveau van de spotnotering van week 14 (€4,65), maar ging daarna rap naar beneden. Overigens zit het vet sowieso in de hoek waar de klappen vallen. De boterafzet valt tegen en ook van room is voldoende voorraad. De praktijk leert, gezien het 5-jarig gemiddelde, dat room nog een paar lastige weken heeft voordat de notering weer omhoog kan kijken.

Melk uit Frankrijk
Alhoewel de DCA-spotnotering voor rauwe melk in Nederland in week 15 'slechts' met €1 daalt tot €31 per 100 kilo (bij 4,4% vet), wordt de druk in deze dunne markt ook hoger. Met name vanuit Frankrijk komt deze week veel aanbod van rauwe melk los, en dat zoekt zijn weg in Noordwest-Europa. Dit zorgt voor een grote variatie in de prijzen voor rauwe melk, waarbij vooral naar beneden wordt gekeken.

Ook in Duitsland wordt het aanbod van rauwe melk vanuit Zuid-Europa gevoeld. In combinatie met Pasen en Goede Vrijdag, wat in Duitsland een vrije dag is, levert dit spotnoteringen op van €29 per 100 kilo voor Noord-Duitsland en €29,50 per 100 kilo voor Zuid-Duitsland (beiden bij 3,7% vet). Dit is respectievelijk €1,50 en €2,50 per 100 kilo lager dan de week daarvoor. 

Magere melkconcentraat blijft overeind
Het magere melkconcentraat blijft als enige deze week nog een beetje overeind, wat betreft de prijs. Het concentraat levert slechts €10 in, wat een DCA-spotnotering oplevert van €1.340 per ton droge stof, af fabriek. Dit heeft alles te maken met de stabiele markt van magere melkpoeder, waar concentraat op kan meeliften.

De grote vraag is of de DCA-spotnoteringen de komende weken weer een beetje opkrabbelen, of dat ze op dit lage niveau blijven hangen. Vanuit de handel worden in ieder geval signalen doorgegeven die licht aan de horizon laten zien.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden