Shutterstock

Inside Melk

Melkproductie Australië naar dieptepunt in 15 jaar

12 April 2019 - Eric de Lijster

De droogte van afgelopen zomer laat in Australië nog steeds sporen na in de melkveestapel en de melkproductie van het land. Sterker nog: het Australische ministerie van Landbouw houdt er rekening mee dat de melkveestapel nog tot seizoen 2021/2022 blijft dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie komt over februari, wat traditioneel de maand met de laagste productie in het jaar is, uit op 552,6 miljoen liter. Dit is een daling van 12,6% ten opzichte van dezelfde maand in 2018. In januari daalde de melkaanvoer al met 10,9% tot 705,9 miljoen liter, waardoor de productie in Australië op het laagste punt staat van de laatste 15 jaar. De productie lag in februari van dit jaar maar liefst 12,3% lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Droogte heeft impact
De extreme droogte van afgelopen zomer heeft grote impact gehad op de Australische melkveebedrijven. Het ministerie van Landbouw en Water in het land verwacht dat de melkveestapel nog tot seizoen 2021/2022 blijft dalen. Zij gaan ervan uit dat verbeteringen in de ruwvoeroogst (gras) niet snel gaat leiden tot meer koeien en een hogere melkaanvoer. Daarnaast verwacht het ministerie dat de melkproductie de komende 5 jaar onder de 9 miljard liter per jaar blijft. Afgelopen seizoen 2017/2018 was dat bijna 9,3 miljard liter.

Het ministerie van Landbouw en Water meldt daar ook bij dat de lagere productie de exportpositie van Australische zuivel onder druk zet, vooral omdat het land geen concessies doet aan de binnenlandse consumptie (zoals drinkmelk). Daardoor komt er minder melk beschikbaar om te verwerken in de fabriek en te exporteren als zuivelproducten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden