Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer trekt in maart niet bij

17 April 2019 - Eric de Lijster

De Nederlandse melkaanvoer blijft ook in maart van dit jaar op het laagste niveau sinds het einde van het melkquotum (2015) staan. Het verschil met de melkproductie in 2018 loopt daarbij weer iets op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkontvangst komt over maart uit op 1.187.367 ton, wat 2,4% lager is dan in dezelfde maand in 2018. Ook is de melk iets minder vet dan vorig jaar (4,49% tegenover 4,54%). Dit resulteert over maart in een vetopbrengst van 53.367 ton, wat een daling van 3,3% is ten opzichte van maart 2018.

De melkproductie in maart maakt dat de Nederlandse melkveehouderij bijna op het 5-jarig gemiddelde zit. Daarentegen zijn de productiecijfers wel de laagste sinds het melkquotum in 2015 werd geschrapt. De krimp van de melkveestapel (door het fosfaatrechtenstelsel) is hier een belangrijke oorzaak van. Ter illustratie: ten opzichte van topjaar 2017 valt de melkontvangst in maart 4,2% lager uit.

Nederland loopt voorop
Nederland loopt altijd voorop met het melden van de productiecijfers. In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn de data over februari pas recent gepubliceerd. In Duitsland blijft de melkproductie vrijwel gelijk aan vorig jaar, terwijl Franse melkveehouders (net zoals Nederland) minder melken. Eerder meldde het Verenigd Koninkrijk al een recordhoge melkaanvoer over februari.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden