Shutterstock

Inside Melk

Arla gematigd positief over melkprijs

23 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Scandinavische zuivelverwerker Arla laat de melkprijs voor juni voor de vijfde maand op rij onveranderd. Hoe kijkt deze coöperatie naar de ontwikkelingen op de zuivelmarkt? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zuivelconcern handhaaft de eiwitprijs in Nederland op €4,36 per kilo, en de vetprijs blijft staan op €3,97 per kilo. De melkprijs voor juni noteert €34,51 per 100 kilo, op basis van een jaarleverantie van 800.000 kilo melk en de standaard Nederlandse gehaltes (4,41% vet en 3,47% eiwit).

Invloed van brexit
Vanwege de brexit is de zuivelverwerker voorzichtig, gezien 25% van de omzet in het Verenigd Koninkrijk wordt gerealiseerd. De devaluatie van het Britse pond is een cruciale factor, omdat dit het rendement van Arla veel meer beïnvloedt dan het rendement van de concurrentie met een kleiner marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk.

Door deze bepalende marktpositie heeft Arla haar strategie omtrent de referentieprijs aangepast. Dit houdt in dat de meerprijs die Arla bovenop de prijs van referentiebedrijven betaalt, naar beneden toe is bijgesteld. Wel blijft het de ambitie om een betere melkprijs uit te betalen dan het Duitse DMK en de Nederlandse zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Positieve marktontwikkelingen
De marktontwikkelingen stemmen Arla nog steeds gematigd positief. Ook lijkt de Deense melkveehouderij er vertrouwen in te hebben, want de melkaanvoer toont een stijging. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Polen stijgt de melkaanvoer. "Alleen de normaal prijsbepalende spelers in Europa, Duitsland, Frankrijk en Nederland zien nog steeds geen stijging van de melkaanvoer", constateert Arla.

De Europese melkaanvoer drukt de ontwikkeling van de melkprijs niet. De dalende boterprijs doet dat wel, al trekt de wereldexport hiermee wel wat aan. De prijs voor magere en volle melkpoeder toont een licht stijgende tendens, evenals de kaasprijs. Wereldwijd is er ten opzichte van vorig jaar geen extra aanbod van melk. Bij de bepalende spelers (Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten) vlakt de extra melkproductie af en ook Australië en Argentinië produceren minder melk.

Klik hier om de melkprijsvergelijking in te zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden