Shutterstock

Inside Melk

Wit-Rusland wil net zoveel melken als Nederland

11 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Wit-Rusland wil net zoveel melk produceren als Nederland. In 2030 moet de jaarlijkse melkproductie opgevoerd zijn naar 12 miljard liter, terwijl dat nu ruim 7,4 miljard liter is. Dat meldde het ministerie van Landbouw in Wit-Rusland tijdens de conferentie Dairy Olympics.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ministerie gaat ervan uit dat een toename van de productie per koe (van 5.000 naar 8.000 liter per jaar) goed mogelijk is door beter veevoer, beter management en betere veegezondheidszorg. Volgens dit land is de veestapel (1,5 miljoen koeien) in staat om deze verhoging aan te kunnen. De voorgenomen melkproductieverhoging betekent een jaarlijkse groei van het volume van 3% tot 4%.

Door de sterke groei in productie denkt Wit-Rusland de concurrentieslag met andere exporterende landen (zoals Nederland) aan te kunnen, vooral met het oog op China. In 2018 werd al voor $60 miljoen richting dat land geëxporteerd. Van oudsher is Rusland voor Wit Rusland de belangrijkste afzetmarkt. Wit-Rusland heeft zelf namelijk slechts 40% van de jaarlijkse melkproductie nodig voor de binnenlandse consumptie.

Zuivelverwerking groeit
Ook neemt de overheid in Wit-Rusland zich voor de consolidatie van de verwerking te bespoedigen. Meerdere zuivelfabrieken gaan fuseren om de efficiëntie van de melkproductie en het assortiment te vergroten. Kaas en UHT-melk zijn belangrijke exportproducten van de zuivelindustrie in het land, net zoals de basis zuivelproducten: weipoeder, magere melkpoeder en volle melkpoeder.

Wit-Rusland, nog altijd een communistische dictatuur, probeert al langer de melkproductie op te voeren. Van oudsher was dit land een belangrijke zuivelregio in de Sovjet-Unie. Door de val van het communisme deelde ook Wit-Rusland mee in de economische malaise die de sector trof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden