Shutterstock

Inside Melk

Afroming verhoogd, hoe reageert fosfaatprijs?

12 Juni 2019 - Wouter Baan

Melkveehouders hadden tot en met 12 juni een mogelijkheid fosfaatrechten te verhandelen tegen het afromingspercentage van 10%. Dit percentage wordt donderdag 13 juni namelijk tot 20% verhoogd. Wat betekent dit voor de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het kortingspercentage wordt verhoogd, staat inmiddels al even vast, al waren er wel twijfels over de datum waarop de wetswijziging definitief zou worden. Het voorstel is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd, wat betekent dat de afroming op verhandelde fosfaatrechten per donderdag 13 juni wordt verhoogd naar 20%. 

Veel rechten verhandeld
De vraag is wat dit met de markt doet. Diverse handelaren denken dat de verkopende partijen inzetten op hogere prijzen, omdat er gedurende de transactie sprake is van netto-koop. Of kopende partijen daarin meegaan, is echter zeer twijfelachtig. In de achterliggende dagen zijn relatief veel rechten verhandeld, zo bevestigen handelaren en commissionairs.

"Degenen die fosfaatrechten konden/wilden kopen, hebben dat gedaan", zo luistert het commentaar. De verwachting is dat de handel zal afkoelen. Daarmee streeft de maatregel mogelijk zijn doel voorbij en blijft de kans op een nieuwe generieke korting reëel.

Gelijke prijzen
Hoewel de markt de afgelopen dagen opleefde, blijven de prijzen zo goed als gelijk. De DCA-notering blijft stabiel op €160 per recht. De prijzen van leaserechten bewegen stabiel rond de €30 per recht.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden