Shutterstock

Inside Melk

Exportwaarde zuivel toont lichte daling

25 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

De totale uitvoerwaarde van zuivelproducten nam in 2018 met 2% af tot bijna €7,7 miljard. De uitvoerwaarde van kaas daalde met 3%. Dit kwam zowel door lagere prijzen als door een lager exportvolume.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name in Duitsland, België en Griekenland werd minder zuivel afgezet. Ook de uitvoer van de niet-magere melkpoeder daalde behoorlijk, vooral door een fiks lager exportvolume (-13%). De omzet van boter en boterolie steeg juist met bijna 5% en ook de export van mager melkpoeder liet een forse stijging zien in volume (+18%). Er werd vooral meer uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie (Afrika, Azië en Noord-Amerika).

Deze sterke volumestijgingen konden het effect van de fors lagere prijzen van mager melkpoeder over 2018 echter niet compenseren. Daardoor is de enorme volumestijging de uitvoerwaarde van mager melkpoeder sterk afgenomen.

Gros blijft in Europa
De omzet van bijna €7,7 miljard werd (zoals gebruikelijk) ook in 2018 voor ongeveer 75% in Europa verdiend. Duitsland, België en Frankrijk zijn veruit de grootste afnemers. Ook dat was in 2018 niet anders dan in voorgaande jaren. Buiten de Europese Unie is China het belangrijkste importerende land van Nederlandse zuivel. Het land heeft een aandeel van 12% in de totale uitvoerwaarde.

Van alle lidstaten binnen de Europese Unie is Nederland het meest actief op de wereldmarkt. Met een aandeel van 5% staat Nederland op de vijfde plaats van belangrijkste zuivelexporterende landen ter wereld, na Nieuw-Zeeland (25%), Verenigde Staten (15,4%), Australië (5,1%) en Wit Rusland (5,1%).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden