Fonterra

Inside Melk

Fonterra verwacht dat rek uit melkplas is

26 Juni 2019 - Wouter Baan

Na een paar maanden met forse minnen, is de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland in mei weer wat bijgetrokken. Fonterra zag de melkcollectie vorig seizoen licht toenemen, maar ziet niet dat die toename komend seizoen doorzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland is aan het eind van seizoen 2018/2019 toch nog bijgetrokken. In mei collecteerden de zuivelverwerkers namelijk 869.000 ton, wat 0,11% minder is dan in dezelfde maand vorig jaar. In de maand april kreeg de aanvoer nog een flinke tik, want toen daalde deze met bijna 10%.

Hoewel de melkaanvoer een seizoensmatige daling toont, is de productie bijgetrokken door beter weer. De droogte van de voorgaande maanden is inmiddels verleden tijd. Opvallend is wel dat de melkaanvoer bij Fonterra in mei 3,5% achter lag op vorig jaar, terwijl die zuivelcoöperatie bijna 80% van de melkcollectie in Nieuw-Zeeland voor zijn rekening neemt.

Groei vlakt af 
Nu de productiecijfers over mei bekend zijn, kan de balans voor seizoen 2018/2019 worden opgemaakt. Fonterra heeft de melkcollectie tot nu toe met 1,2% zien groeien, ondanks de forse teruggang in de tweede helft van het seizoen. De totale melkproductie in Nieuw-Zeeland steeg met 2,4% tot 1,884 miljoen kilo milk sollids*.

Voor komend seizoen, die in juli start, verwacht Fonterra een afvlakkende melkproductie. De verwachting van de totale productie in Nieuw-Zeeland is een lichte toename van 0,4%. Dit als gevolg van een groei in het aantal melkkoeien. De eerste melkprijsprognose voor seizoen 2019/2020 is naar boven toe bijgesteld. Wel wordt getwijfeld aan de houdbaarheid, gezien de Global Dairy Trade een dalende trend laat zien. 

* 1 kilo milk solids is 11,5 liter melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden