Agrifoto

Inside Voer

'Lastig om goede analyse te maken van tweede snede'

28 Juni 2019 - Kimberly Bakker

De tweede snede is ondertussen bij velen al een tijdje van het land, maar volgens adviseurs Jan Rozeboom en Gerard Abbink blijft het lastig om een duidelijke analyse te maken van deze snede. Daarentegen kan wel met zekerheid gezegd worden dat de uitschieters naar beneden minder heftig waren dan vorig jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit jaar was er een grote spreiding zichtbaar in het moment van maaien. "Dat maakt ook dat de omstandigheden bij het maaien en inkuilen zeer wisselend zijn geweest. Toch lijkt het erop dat de meeste boeren het gras over het algemeen bij goed drogend weer van het land konden halen", zo vertelt Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht. Volgens hem is vooral de vraag in hoeverre het gras te leiden heeft gehad onder de droogte. "Hier is echter nog steeds geen duidelijk antwoord op."

Jan Rozeboom, de specialist Nutritie bij ABZ Diervoeding, heeft eenzelfde mening. "Over het algemeen waren de omstandigheden inderdaad goed, maar door het wisselvallige weer kan dit per regio alsnog verschillen. We hebben 2 weken geleden bijvoorbeeld flink wat neerslag gehad. Als je net op dat moment twijfelde om wel/niet te maaien, en je hebt gewacht, dan is de kans groot dat het gras nog fors gegroeid is." Daarbij speelt volgens beide adviseurs ook mee dat de neerslaghoeveelheden in Nederland erg wisselend waren.

'Kwaliteit heel divers'
Door de verschillen in het maaimoment zijn er nog steeds geen analyses van de tweede snede gepresenteerd. "Daarbij wordt bij de tweede snede veelal over de eerste snede heen gekuild, om zodoende de snedes met elkaar te compenseren. Dat is iets wat dit jaar veelvuldig gebeurd is", laat Rozeboom weten. In het noorden van het land is daarnaast later gestart met maaien, ten opzichte van andere gebieden in het land. "Deze boeren hebben de neerslag nog mee kunnen pakken, terwijl de boeren in Zuid-Nederland het met veel minder neerslag moesten doen."

Dat heeft volgens Rozeboom ook tot gevolg dat de kwaliteit in het zuiden van het land nog weleens te wensen overlaat. "Echter, over het algemeen ben ik van mening dat de tweede snede gemiddeld wel iets hoger is dan vorig jaar. Dit jaar zijn er redelijk normale tot dikke snedes van het land gehaald, met toch wel minimaal 2 ton per procent droge stof. Vorig jaar waren er meer uitschieters naar beneden zichtbaar."

Wat Abbink vooral opvalt, is dat de boeren die eind mei de tweede snede van het land gehaald hebben, bijna een vergelijkbare kuil hebben als bij de eerste snede. "Die kwaliteit is dus prima. Degenen die afgelopen week of deze week nog bezig waren, kunnen dat niet zeggen. De kwaliteit loopt dus flink uiteen en is afhankelijk van het moment van maaien. Daardoor is het dit jaar erg lastig om een goede analyse te maken van de tweede snede."

Komt er een derde snede?
In de komende 14 dagen wordt er zeer weinig tot geen neerslag verwacht, waardoor het volgens de adviseurs onzeker is of er nog een derde snede van het land gehaald kan worden. "Hier en daar is die al wel van het land gehaald, maar er zijn ook gebieden waar verwacht wordt dat deze er niet meer gaat komen. Het weer is daarentegen zeer onvoorspelbaar. Wanneer het wel gaat regenen, dan kan het zomaar zijn dat er toch nog weer volop gemaaid gaat worden", besluit Abbink.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden