Shutterstock

Analyse Kaas

Vakantiegevoel maakt zich meester van kaasmarkt

4 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Het vakantiegevoel maakt zich meester van de kaasmarkt. De markt is dun en lijkt aardig in evenwicht te zijn, waarbij zowel de kopers noch de verkopers druk voelen om zaken te doen. Toch kruipen de DCA-noteringen voor foliekaas iets omhoog.

De DCA-notering voor Gouda komt deze week 27 uit op €2,88 per kilo af fabriek en dat is een plus van €0,05 (oftewel 1,75%) ten opzichte van de week daarvoor. Voor Edam komt de DCA-notering uit op €2,76 per kilo af fabriek, wat een toename is van €0,03 (+1,1%). Een indicatie voor de licht oplopende prijzen van de foliekaas zijn de exportprijzen die voor een opwaartse druk zorgen.

Weer kan 'game changen'
Ook in een tender zijn de prijzen (door lage volumes) iets opgeklommen. Toch is het niet de verwachting dat de kaasnotering rap door de €3 gaat schieten. De grote kopers gaan binnenkort op vakantie en hebben hun posities inmiddels al ingenomen. Producenten hebben voor de vakantie waarschijnlijk voldoende verkocht en zijn verder ook niet al te veel aan de markt.

Wel valt op dat de prijzen in de Verenigde Staten fors hoger zijn dan in de Europese Unie, terwijl in Nieuw Zeeland de kaasprijzen juist zijn verlaagd. Een mogelijke 'game changer' voor de kaasmarkt kan het weer zijn. Vooral bij een scenario waarin de zomer droog uitpakt, de voerprijzen stijgen en er minder melk op de markt beschikbaar komt.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden