Shutterstock

Inside Melk

Prijs rauwe melk loopt in Zuid-Duitsland rap op

4 Juli 2019 - Eric de Lijster

Hoewel de melkaanvoer langzaamaan terugloopt en ook de Europese hittegolf hierin haar bijdrage levert, leidt dit niet tot een prijsrally op de Europese spotmarkt. De DCA-noteringen bewegen wel, maar 1 notering krijgt een flinke push: die van rauwe melk in Zuid-Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in Nederland en andere Europese landen (onder andere Duitsland en Frankrijk) loopt richting de zomer langzaamaan terug. Dat is seizoensgebonden, maar de hittegolf die de Europese Unie de afgelopen week heeft geteisterd, geeft wel een duwtje in de rug. Dit heeft er vooral in Duitsland en Frankrijk toe geleid dat kopers zich op de markt begaven om extra rauwe melk in te slaan.

Met name in Zuid-Duitsland wordt dit ingegeven door een sterke vraag vanuit Italië. Dit heeft er op de dunne markt voor spotmelk voor gezorgd dat de (schaarse) beschikbare partijen voor relatief hoge prijzen van de hand gingen. De DCA-spotnotering van rauwe melk voor Zuid-Duitsland is daarom in deze week 27 omhoog geschoten: met €4 tot €39,50 per 100 kilo melk (bij 3,7% vet). 

Zuivelproducten lopen in de pas
Nederland en Noord-Duitsland liggen buiten de aantrekkingskracht van de Italiaanse markt. De DCA-spotnoteringen voor deze regio's lopen in de flinterdunne markt licht op (+€1 tot €34,50 per 100 kilo). Voor Nederland is dat voor melk met 4,4% vet en voor Noord-Duitsland gaat het om melk met 3,7% vet. De partijen in de markt rekenen er op dat de opleving op de spotmarkt voor rauwe melk tijdelijk is, vanwege naar de aanstaande zomervakantie.

Room en magere melkconcentraat blijven stabiel. Dat heeft deels weer te maken met de vakantieperiode, maar ook aan de producten waar ze aan zijn gerelateerd: boter en magere melkpoeder. Aangezien de vraag naar boter uit het verssegment te gering is, wordt tevens de DCA-notering van room getemperd. Hoewel de prijs de afgelopen week van dag-tot-dag wel eens varieerden, blijft de DCA-notering van room toch stabiel op €4,20 per kilo af fabriek.

Weg omhoog moeilijk te vinden
Magere melkconcentraat loopt in de pas met de markt van magere melkpoeder, welke (ondanks positieve vooruitzichten) de weg omhoog deze week niet kon vinden. Daar heeft magere melkconcentraat dan ook last van, want de DCA-notering nam met €50 toe tot €1.850 per ton droge stof. 

Door de bank genomen, kijkt de spotmarkt (ook kijkend naar de notering van foliekaas) deze week wel omhoog. Deze beweging wordt de komende weken echter wel op sterkte getest door de Europese vakantieperiode en het zomerse weer met meer gangbare temperaturen.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden