pixinoo / Shutterstock.com

Inside Melk

Hochwald-boer beurt in Nederland meer melkgeld

17 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse zuivelcoöperatie Hochwald kon, in de onlangs gepresenteerde LTO-melkprijsvergelijking, lang niet mee met FrieslandCampina en Aware qua uitbetaling van melkgeld in 2018. Het gat lag respectievelijk op ruim 2 en bijna 1,5 cent per kilo melk. De circa 140 Nederlandse Hochwald-boeren ontvangen echter circa een cent meer melkgeld dan hun Duitse collega's. Hoe zit dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Duitse Hochwald is een kleinere coöperatie dan DMK, maar betaalde vorig jaar wel bijna een cent meer melkgeld uit dan de grote Duitse broer. Beide bedrijven zijn ook in Nederland actief met een vestiging. DMK met de coöperatie DOC in het Drentse Hoogeveen en Hochwald met een vestiging in Bolsward (Friesland). 

Een verschil in uitbetaling tussen DOC-leden en Duitse DMK-boeren bestaat ook. Dat wordt echter vooral gevormd door de kwantumtoeslag en premies, zoals de weidepremie, die in Nederland veelal hoger liggen dan in Duitsland. In de basis verschillen de melkprijzen tussen DMK en DOC niet veel.

Groter verschil bij Hochwald 
Bij Hochwald is dat een ander verhaal. De ongeveer 140 melkveehouders die aan Hochwald Bolsward leveren, krijgen al jaren een beter melkprijs uitbetaald dan de Duitse collega’s. Volgens enkele van deze Nederlandse leveranciers gaat het soms wel om een gat van €0,02 tot €0,03 per kilo melk.

Voor de maand mei berekende Boerenbusiness samen met Willem Koops van ZuivelNL, die ook de LTO-melkprijsvergelijking altijd berekend, het verschil tussen de melkprijs voor een Nederlandse Hochwald-boer en wat de prijs omgerekend in Duitsland zou zijn (zie tabel onder het artikel). 

In de basisprijs komt de Nederlandse melkveehouder uit op een prijs van €32,68 per 100 kilo melk. Dit op basis van zijn gehalten van 4,27% vet en 3,39% eiwit en een jaarleverantie van circa 1,6 miljoen kilo melk. In Duitsland zou hij voor dezelfde condities een basismelkprijs ontvangen van € 31,71. Dat is € 0,97 minder.

3 redenen
Het verschil wordt gevormd door 3 hoofdzaken: In Duitsland wordt altijd gerekend vanuit een basisprijs, terwijl in Nederland de prijs wordt berekend op basis van de vet- en eiwitprijs. Daarnaast hanteert Hochwald Nederland een negatieve grondstofwaarde, een soort inhouding voor de verwerking van het water in de melk en een stimulans om hoge gehalten te realiseren. Ook hanteert Hochwald Nederland een kwantumtoeslag. Deze is bij Hochwald Duitsland in juli 2018 afgeschaft.

Het verschil in uitbetaald melkgeld groeit wanneer de premies er bij op worden geteld. Het grootste verschil zit in de weidepremie waar de Nederlandse Hochwald-leverancier €0,011 cent voor ontvangt, waar hij in Duitsland hiervoor niets zou krijgen. Hochwald Duitsland werkt wel met het duurzaamheidsprogramma Milchplus dat maximaal €0,01 per kilo melk kan opleveren. Gemiddeld levert het de melkveehouders aldaar een plus van €0,06 op.

De Nederlandse Hochwald-boeren zijn leverancier en geen lid. Zij krijgen daarom ook geen nabetaling uitbetaald. Dat geldt in Duitsland wel, maar dat niveau is al enkele jaren erg laag. Bij de investering in nieuwe faciliteiten een paar jaar geleden, heeft Hochwald Duitsland bij haar leden afgedwongen dat de onderneming enkele jaren bijna geen nabetaling hoeft uit te betalen om zo de benodigde investeringen rond te krijgen.

Belofte deels nagekomen
De Nederlandse Hochwald-leveranciers gingen 10 jaar geleden over van Nestlé toen de Zwitserse foodgigant haar zuivelfabriek in Friesland verkocht. De toezegging was daarop dat de leveranciers een marktconforme melkprijs zouden krijgen uitbetaald. Met het huidige niveau kunnen ze niet aan de garantieprijs van FrieslandCampina tippen en lukt dat dus niet helemaal. Dat de prijs hoger ligt als bij de Duitse collega’s is daarmee echter wel te verklaren en grotendeels geaccepteerd. In Nederland liggen de uitbetalingsprijzen immers al jaren hoger dan in Duitsland.

Het is een keuze van elke zuivelcoöperatie die ook elders actief is, hoe hier mee om te gaan. Hochwald maakt de keuze in Nederland meer uit te betalen en dat is voor de Nederlandse leveranciers maar goed ook. Als Hochwald in Nederland op het Duitse niveau zou uitbetalen, zouden de leveranciers hier duidelijk niet een marktconforme prijs ontvangen.

euro/100 kg Nederland Duitsland
basisprijs 4,0vet en 3,4 eiwit   31,00
vet 3,15  
fettkorrektur   2,50
eiwit 6,30  
eiweisskorrektuur   5,00
vet- en eiwitwaarde 34,81 31,71
inhouding per kg -3,75  
vaste kosten -0,05  
hoeveelheid 1,67  
prijs in euro's per 100 kg 32,68 31,71
bijdrage ZuivelNL -0,05  
toeslag weidegang 1,1  
deelname KalfOK 0,1  
deelname Milchplus   0,6
toeslag kiemgetal 0,25  
toeslag celgetal 0,05  
toeslag kwaliteit   0,76
Melkprijs incl. toeslagen EXCL BTW en excl ZuivelNL 34,18 32,75
GMO vrij melk   1,00
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden